Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, a salutat faptul ca autoritatile romane au inteles importanta planului francez de sustinere a industriei auto, plan care, de altfel, a salvat si uzinele Dacia din Romania. Intr-un discurs rostit pe marginea summitului informal de la Bruxelles, Nicholas Sarkozy s-a referit direct la omologul sau roman, Traian Basescu, relateaza RFI.

"Romania este printre putinele tari care au inteles importanta planului francez de sustinere a industriei automobilului". Iata ce spune presedintele francez. Intr-un discurs rostit pe marginea summitului informal de la Bruxelles pe tema masurilor anticriza, Nicholas Sarkozy a precizat ca banii investiti in Renault de statul francez, acuzat pe atunci de protectionism, au salvat si uzinele Dacia din Mioveni.

"Imi amintesc cum atunci cand am propus in numele Frantei primul plan de sustinere a industriei automobilului au existat critici ca Franta si presedintia franceza ar incuraja protectionismul. Nu a durat insa mult pana cand si celelalte tari au procedat ca noi ... Pot sa va spun o anecdota: presedintele roman Traian Basescu a venit sa ma vada ca sa-mi spuna cat e de multumit de felul in care functioneaza uzinele Renault din Romania. Eu i-am spus ca acest lucru are fara indoiala legatura cu cele trei miliarde de euro pe care Franta le-a acordat grupului Renault. Asadar, astazi nimeni nu mai spune ca planul francez pentru industria auto este unul protectionist", a spus Nicholas Sarkozy.

Intre timp, aflat in vizita vineri, 18 septembrie, la santierul Centrului Tehnic al Renault de la Titu, presedintele Traian Basescu si-a spus propria "anecdota": "In primavara eram alertat de stoparea proiectului, dar acum lucrurile sunt in regula. Mi-a fost teama ca, din cauza crizei, proiectul se abandoneaza", a spus Traian Basescu.

El a precizat ca, in acel moment, si reactia autoritatilor romane a fost rapida si acestea au obtinut creditul de care avea nevoie Renault de la Banca Europeana de Investitii, credit garantat de statul roman.