Ford lucreaza la un sistem care sa transforme vorbele soferului in text care apoi sa fie automat transmis sub forma de SMS, in incercarea de a limita numarul celor care la volan fiind, citesc sau trimit SMS-uri si nu mai sunt suficient de atenti la drum, scrie Bloomberg.

Ford spune ca tot mai multi clienti cer un astfel de sistem si sustine ca un program care sa recunoasca vocea ii va scuti pe soferi de multe gesturi care-i fac mult mai putin atenti la drum. In plus, Ford sustine o propunere prin care statele SUA care nu interzic soferilor sa citeasca sau sa scrie SMS-uri la volan vor primi cu 25% mai putine fonduri pentru autostrazi.

Ford a tinut sa precizeze insa ca nu va fi de acord cu interzicerea sistemului Sync pe care producatorul l-a dezvoltat in 2007 cu Microsoft si il ofera pe o mare parte din masinile sale din SUA. Prin Sync, diverse playere portabile gen iPod pot fi operate in masina prin comenzi vocale, dar sistemul poate sa si citeasca diferite texte pentru soferi, in ideea ca ei sa nu-si mai ia ochii de la drum.

Instalarea Sync adauga cam 400 de dolari la costul masinii, insa producatorul spune ca sistemul e pe 70% din masinile pe care le vinde anul acesta in SUA.