Volkswagen AG a semnat un parteneriat pe patru ani cu Varta Microbattery GmbH pentru dezvoltarea de baterii mai puternice care sa asigure o autonomie decenta pentru masinile electrice pe care Volkswagen le va produce, scrie Reuters. Germanii vor sa lanseze in 2013 un model 100% electric de clasa mini care va avea o autonomie de 130 km.

Cele doua companii vor incerca sa dezvolte baterii litiu-ion mai performante care sa fie mai usoare, sa asigure o autonomie mai mare masinii si sa fie mai ieftine. In prezent bateriile adauga circa 10.000 de euro la costul unei masini electrice si de aceea astfel de modele nu sunt competitive pe piata.

Volkswagen lucreaza pentru dezvoltarea unor baterii si cu firme precum Toshiba, Sanyo si BYD (China). Parteneriatul va trebui aprobat si de autoritatile anti-trust din Germania.

Volkswagen testeaza reactia publicului si a prezentat la salonul de la Frankfurt o masina 100% electrica, de clasa mini, care ar putea fi produsa in seria peste patru ani. Autonomia e de 130 km, iar micul automobil are panouri solare pe plafon, pentru a-i incarca bateria si a da energie sistemului de aer conditionat. Conceptul de clasa mini se numeste e-Up, viteza maxima a masinii este 130 km/h, iar vehiculul ajunge de la 0, la 100 km/h in 11 secunde.