Toyota recheama pentru verificari circa 3,8 milioane de masini marcile Toyota si Lexus in SUA, dupa ce au existat cateva cazuri in care masinile au accelerat puternic si necontrolat din cauza ca pedala de acceleratie s-a prins sub covorasul de pe podea, scrie Detroit News. E cel mai mare recall al Toyota, iar autoritatile insarcinate cu siguranta in transporturi sfatuiesc soferii sa scoata de urgenta covorasele din masina.

Totul a pornit de la un incident petrecut in august, cand patru oameni au murit in San Diego dupa ce un Lexus a fost implicat intr-un accident la peste 190 km/h. Chiar inainte de coliziune unul dintre pasageri sunase la 911 sa raporteze ca pedala de acceleratie s-a blocat.

Autoritatile in domeniul sigurantei transporturilor spun ca au primit plangeri despre 100 de incidente similare, iar in 17 cazuri s-au petrecut si accidente.

Toyota a admis ca recentele incidente sunt grave si va analiza cum e posibil ca unele covorase prost prinse sa interfereze cu pedala de acceleratie, punand in pericol viata pasagerilor.

Recall-ul include modele precum Prius, Camry, Tacoma sau Avalon. Nu e prima data cand Toyota face recall pentru acest motiv.

Rechemarea in service, cunoscuta si sub numele de recall, este o operatiune efectuata des pe pietele auto de traditie, fiind o dovada ca producatorii se gandesc la siguranta soferilor. Recall nu inseamna neaparat masini stricate, si nici retragerea de pe piata a unor automobile. Sunt cazuri in care mai putin de 1% dintre masinile chemate au un defect.