Statul francez va investi in urmatorul deceniu un miliard de euro pentru statii de incarcare, adaptarea retelei electrice si subventii pentru cei care-si iau masini electrice, avand obiectiv ca in 2020 sa existe doua milioane de astfel de masini pe soselele tarii, noteaza Reuters. Producatorii auto francezi aduc modele electrice in urmatorii ani, insa se bazeaza pe subventii de cateva mii de euro pentru fiecare cumparator, fiindca altfel masinile ar fi prea scumpe.

Statul francez se angajeaza sa investeasca peste un miliard de euro in urmatorii 11 ani pentru a face 4,4 milioane de puncte de incarcare, pentru adaptarea retelei electrice si pentru cumpararea de masini electrice care sa fie utilizate de autoritatile publice. O parte din suma se va duce in subventii pentru persoanele fizice care-si iau masini electrice, cateva mii de euro pentru fiecare vehicul cumparat, diferenta ce le va apropia de masinile cu motor termic.

Ministrul francez al industriei spunea recent ca in toamna autoritatile publice dar si unele companii private vor cumpara circa 50.000 de masini electrice. Renault si PSA Peugeot Citroen, cei mai mari producatori auto locali vor lansa modele electrice, dar perspectivele lor asupra evolutiei segmentului sunt diferite.

Astfel, Philippe Varin, CEO al Peugeot - Citroen estimeaza ca in 2020 cam 5% din toate masinile ce vor fi vandute pe plan mondial vor fi electrice. Pe de alta parte, Carlos Ghosn, CEO Renault - Nissan e mai optimist si estimeaza o pondere de 10% in 2020.