Producatorul auto japonez Nissan spune ca masinile viitorului ar putea evita coliziunile daca se vor inspira din comportamentul pestilor care se misca in bancuri dense fara a se lovi, scrie AFP. Japonezii au construit un robot capabil sa ruleze intr-un grup de sapte roboti fara a se ciocni de ei, datorita schimbului de informatii pe care tehnologia il permite intre membrii grupului.

Nissan spune ca robotul cu trei roti foloseste un laser pentru a calcula mereu distantele fata de ceilalti din grup cu care comunica prin unde radio, reproducand comportamentul pestilor care formeaza un imens banc ce se deplaseaza cu precizie si isi schimba rapid forma, in functie de nevoi.

Nissan lucreaza pentru a vedea cum aceasta tehnologie poate fi aplicata in lumea auto si va face o demonstratie sapatamana viitoare la targul de tehnologie CEATEC Tokyo. Inginerii care lucreaza la proiect spun ca ideea ar putea da masinilor viitorului libertate si siguranta, daca va putea fi implementata in lumea auto.

Nu e prima data cand Nissan se inspira din lumea animala pentru cercetarile sale in domeniul sigurantei rutiere. Anul trecut japonezii au demonstrat un sistem de evitare a coliziunilor inspirat din felul in care albinele zboara fara a se ciocni de obiecte.

Inginerii s-au inspirat de la albine fiindca acestea zboara la viteze mari fara sa se loveasca de obiectele inconjuratoare. Ele isi creeaza o "zona tampon" si au un camp vizual de 300 de grade datorita ochilor complecsi.