Dupa 15 decembrie se va plati taxa auto si la masinile noi Euro 4 cu cilindree de sub 2.000 cmc, iar acest lucru va afecta vanzarile modelelor de volum si ii va determina pe si mai multi sa se orienteze catre masini second-hand, a spus Cristian Milea, sef retea dealeri la AutoItalia. Declaratiile au fost facute la deschiderea unui complex auto cu showroom si service in zona Colentina, dupa o investitie de cinci milioane euro.

Ministrul interimar al mediului, Elena Udrea, declara marti ca actul normativ prin care plata taxei de poluare pentru masinile noi cu norma de poluare Euro 4 si cilindree mai mica de 2.000 cmc fusese suspendata nu va mai putea fi reinnoit dupa 15 decembrie. Acest lucru va avea efecte nefaste asupra pietei masinilor noi.

"E o chestiune pe care clientela n-o percepe, desi s-au dat semnale in acest sens si ar fi trebuit sa se creeze o aglomeratie in showroom-uri in perioada ramasa pana la finele anului", e de parere Cristi Milea, seful retelei de dealeri a AutoItalia, importator al marcilor Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Infiniti, Maserati si Ssangyong

"Anul viitor masura va afecta in special segmentul masinilor populare, cele premium nu vor avea de suferit mai ales ca cilindreea lor in general trece de 2.000. Toti producatorii care au masini de volum vor suferi (...) S-ar putea sa asistam la o deturnare a clientului de masina noua low-cost catre piata de second-hand. Oameni vor prefera masini second-hand, insa nu foarte vechi, ci unele care ajung la pretul achizitiei unei masini noi, low-cost", a mai spus reprezentantul AutoItalia.

Declaratiile au fost facute la evenimentul de deschidere a unui complex auto integrat cu service si showroom in zona Colentina, dupa o investitie de cinci milioane euro. La eveniment a fost prezent si Ernest Popovici, presedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), care insa nu a dorit sa comenteze efectele pe care introducerea taxei pentru toate masinile noi Euro 4 le va avea asupra pietei. El a spus ca e greu de prevazut ce se va intampla, mai ales pe fondul acestor schimbari politice imprevizibile.

In prezent legea prevede ca masinile Euro 4, cu o capacitate cilindrica de pana la 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei de poluare daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009.