Ford va introduce ca optiune pe SUV-ul Explorer in SUA centurile de siguranta cu airbag inclus, pentru o mai buna protectie a pasagerilor de pe bancheta din spate, sistemul urmand sa coste sub 400 de dolari in SUA si sa fie extins in timp si pe alte modele ale companiei, scrie Detroit News. Ford spune ca majoritatea tehnologiilor de siguranta au fost gandite pentru sofer si pasagerul din fata, astfel ca era timpul sa faca ceva si pentru cei care stau in spate.

Centurile contin practic un airbag tubular care in caz de impact se umfla, fiind umplut cu un gaz ce iese dintr-un cilindru montat sub scaun. Centura airbag se unmfla in 40 de milisecunde si, sustine Ford, in caz de impact presiunea resimtita de pasageri este mult redusa. Un plus tine de faptul ca fortele unui impact sunt raspandite pe o suprafata a corpului de cinci ori mai mare decat in cazul centurii clasice, astfel ca pasagerii vor resmti mult mai putin socul unui impact. World Street Journal scrie ca atunci cand se activeaza, centura seamana cu acele mici aripioare gonflabile pe care le poarta copii mici care nus tiu sa inoate.

Ford a prezentat tehnologia la salonul de la Detroit inca din 2001, insa a durat mult gasirea unei solutii destul de ieftina incat sa fie viabila pentru a intra in serie.

Centurile gonflabile se vor gasi ca optiune pe SUV-ul Explorer, in SUA din 2011, dar producatorul ar vrea ca aceste centuri sa existe pe toate vehiculele din gama mondiala.