Politele auto obligatorii de raspundere civila auto (RCA) vor fi emise, incepand cu 1 ianuarie 2010, numai in sistem electronic, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

"Consideram ca masura va conduce la diminuarea erorilor umane de completare a politelor RCA si implicit la cresterea acuratetei bazei de date", a spus Toncescu, citata de Mediafax.

In 2008, subscrierile din asigurari RCA au insumat 1,84 miliarde de lei, ponderea in total asigurari generale ridicandu-se la 26,09%.

Asigurarile generale au totalizat 7,07 miliarde de lei la finele anului trecut.

Parcul auto national depaseste patru milioane de unitati.

Societatile de asigurari vor aplica, tot de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus-malus in tarifarea asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), astfel incat soferii care nu sunt implicati in accidente vor plati mai putin cu 10% in 2010.

"Pentru soferii care nu au avut daune in 2009, tariful politei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat Comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% daca in sapte ani un sofer nu a avut daune pe RCA. In schimb, daca a avut o dauna in 2009, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat in doua accidente", a spus Toncescu.

Ea adaugat ca datele statistice arata ca doar 10% din soferii care incheie polite RCA sunt implicati in accidente auto.

"Sistemul bonus-malus ii va avantaja pe cei 90% care sunt disciplinati in trafic si conduc preventiv, evitand astfel implicarea in accidente auto", a spus presedintele CSA.

Prin intermediul acestui sistem, prima de asigurare poate fi redusa (bonus) daca in anul anterior clientul nu a avut daune, sau poate fi marita (malus) daca asiguratul are daune.

In 2008, subscrierile din polite RCA pentru persoane fizice au insumat 795,2 milioane de lei.