Omul de afaceri Ion Tiriac ar fi batut palma cu grupul german Daimler pentru vanzarea participatiei de 49% pe care o detine in cadrul Mercedes-Benz Romania, un business de aproape 400 milioane de euro in 2008, potrivit unor surse din piata, anunta Mediafax, citand Ziarul Financiar. Oficialii Mercedes-Benz Romania, companie care detine oficial importurile marcilor Mercedes-Benz, Smart, Jeep, Chrysler, Dodge si Mitsubishi Fuso, si cei ai Tiriac Holdings, grupul care reuneste toate afacerile lui Ion tiriac, au refuzat sa faca vreun comentariu.

Ion Tiriac si-a construit imperiul auto din Romania, format in prezent din importatorii marcilor Ford, Hyundai, Jaguar, Land Rover si din cei 40 de dealeri reuniti in cadrul TiriacAuto, pornind cu Mercedes-Benz, brand pe care l-a adus in 1990 in Romania prin intermediul companiei Autorom.

Compania a vandut, in 1990, 17 masini si piese de schimb in valoare de aproximativ 1.000 de dolari, pentru ca in 1991 sa se ajunga la 60 de masini si piese de 30.000 de dolari. Anul 2008 a reprezentat apogeul afacerii Mercedes in Romania, cu peste 8.800 de masini vandute.

Iesirea lui Ion Tiriac din afacerea Mercedes-Benz ar reprezenta prima tranzactie importanta de pe piata auto locala de la inceputul crizei. Piata auto este una dintre cele mai afectate industrii din Romania, raportand scaderi de peste 50% in fiecare luna din 2009. Si vanzarile importatorului Mercedes-Benz au avut de suferit, compania raportand in primele zece luni din 2009 un declin de 58%, pana la la 3.300 de unitati.