Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Elvetia a iesit din recesiune

Tara cantoanelor a iesit din depresiunea economica in ultimele 4 luni, printr-o crestere de 0,3 la suta. Acest lucru s-a intamplat datorita cresterii consumului si a exporturilor, in perioada iulie-septembrie 2009. Anuntul a venit din partea autoritatilor elvetiene, care au precizat ca acest avans vine dupa patru trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut, cea mai severa corectie fiind inregistrata in prima parte a anului. In vara, economia Elvetiei s-a comprimat chiar. Comparativ cu 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 1,3%. Banca centrala a Elvetiei estimeaza pentru acest an un declin de 1,5-2%, iar pentru anul viitor, o crestere economica de 0,4 procente.

Vanzarile Dacia s-au dublat, in Franta

Piata auto franceza a urcat cu aproape 50% in noiembrie, iar vanzarile Dacia s-au dublat. Masinile noi sunt din nou la mare cautare in Hexagon, producatorii si dealarii de autovehicule au anuntat creseri nesperate ale afacerilor dupa ce au vandut peste 216 mii de unitati luna trecuta. Intre acestea, inmatricularile Dacia au depasit orice asteptari cu o crestere de 90%, la peste 7.000 de masini, arata datele oficiale. Declinul pietei de profil din Franta a inceput inca din ultimele luni ale lui 2008. Insa cu un program Rabla foarte eficient, in care s-au cumparat peste jumatate de milion de masini anul acesta, vanzarile din primele 11 luni au totalizat peste 2 milioane de unitati, producatorii autohtoni avand 53% din piata. Podiumul marcilor cumparate de francezi pozitioneaza pe locul intai Renault, urmata de Peugeot si de nemtii de la Volkswagen.

Hyundai se retrage de pe piata auto din Japonia

Producatorul coreean Hyundai se retrage de pe piata auto japoneza din cauza vanzarilor dezastruoase. Compania a decis sa-si inchida reteaua de dealeri de pe teritoriul nipon, dupa o performanta extrem de slaba - sub 2 mii de masini vandute pe an. Marca a intrat pe piata japoneza acum opt ani, iar de atunci a comercializat un total de 15 mii de masini, in timp ce spre exemplu marca numarul unu de import, Volkswagen, si-a gasit 62 de mii de clienti numai anul trecut. Dezastrul inregistrat de coreeni in Japonia este in mare contrast cu parcursul Hyundai pe plan mondial, unde vanzarile marcii au urcat in octombrie.

Presedintele Emiratelor Arabe Unite: Economia noastra este sanatoasa

Presedintele Emiratelor Arabe Unite sustine ca economia federatiei este sanatoasa. Seicul Khalifa transmite acest mesaj dupa ce temerile cu privire la datoria Dubaiului au afectat pietele internationale. "Tin sa asigur pe toata lumea ca tara noastra este mai puternica, iar economia noastra este sanatoasa", a spus oficialul in cadrul unui discurs. Intre timp, conglomeratul Dubai World a demarat negocieri "constructive" cu bancile pentru a reesalona datorii in valoare de 26 de miliarde de dolari. Administratia emiratului Dubai a anuntat la inceputul acestei saptamani ca nu isi va asuma responsabilitatea pentru datoriile de milioane de dolari ale celui mai important conglomerat de stat. Aceasta afirmatie a descurajat insa creditorii care sperau ca emiratul sa garanteze pentru imprumuturile neplatite, din cauza carora Dubai World a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de sase luni pentru datoriile scadente.

Rata somajului din Uniunea Europeana a ajuns la cel mai ridicat nivel din decembrie 1998

Rata somajului din Uniunea Europeana a urcat in octombrie la cel mai ridicat nivel din 1998, incoace. Procentul oamenilor fara loc de munca a atins 9,3 la suta, fata de 9,2 cat era luna trecuta, potrivit datelor Eurostat. Concret, biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 de state membre era in octombrie de 22,5 milioane de persoane, din care 15,5 milioane sunt in zona euro. Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in Olanda si Austria, in timp ce in Letonia si Spania s-au consemnat cele mai ridicate valori ale acestui indicator.