General Motors va inchide operatiunile marcii sudeze Saab intr-o maniera "ordonata si responsabila", dupa ce discutiile cu olandezii de la Spyker au esuat, a anuntat grupul american, citat de AFP. GM a spus in repetate randuri ca marca Saab poate supravietui doar daca e gasit un cumparator, insa nu s-a reusit nimic, desi s-a vorbit cu mai multe companii.

General Motors a spus ca discutiiile cu producatorul olandez de masini sport Spyker au esuat, asta dupa ce compania suedeza Koenigsegg cu care s-a discutat luni bune, a renuntat sa mai cumpere Saab, in noiembrie.

"Pentru a-si mentine operatiunile in functiune, Saab avea nevoie de o rezolvare rapida a situatiei sale. Regretam ca nu am putut duce la bun sfarsit tranzactia cu Spyker Cars. Vom lucra indeaproape cu Saab pentru inchiderea afacerii intr-o mainera ordonata si responsabila. Nu e vorba de o procedura de faliment sau lichidare fortata", a spus intr-o declaratie seful General Motors Europa, Nick Reilly.

Vanzarile Saab in Europa au scazut cu 59% in primele 11 luni, de la 61.000 de masini, la 25.000. Marca are 0,2% din piata.

Saptamana aceasta chinezii de la Beijing Automotive au cumparat dreptul de a folosi tehnologia Saab pentru a construi modele apropiate de 9-5 si 9-3. Compania asiatica va incepe productia acestor modele in 2011 dupa ce a cumparat drepturile de proprietate intelectuala ce le vor permite sa integreze foarte curand tehnologia Saab la fabrica din China.