Ford a confirmat miercuri ca principalele greutati au fost depasite, astfel ca e foarte posibil ca un acord pentru vanzarea Volvo catre chinezii de la Geely sa fie semnat in primele trei luni din 2010. Ford spune ca mai trebuie puse la punct aspecte legate de finantare si aprobari guvernamentale, insa daca totul merge bine tranzactia ar trebui sa fie realizata in semestrul doi al anului viitor. Totul trebuie insa privit cu rezerva, dupa ce vanzarea Saab a cazut, desi parea sigura, iar vanzarea Opel catre Magna a esuat si ea, desi era ca si facuta.

Ford spune ca au fost rezolvate chestiunile comerciale importante legate de "o potentiala vanzare a Volvo Cars", dar adauga ca mai sunt de rezolvat chestiuni legate de documentatie, aprobari guvernamentale si finantare.

Ford si Geely "anticipeaza ca un acord definitiv va fi semnat in primul trimestru din 2010, iar tranzactia va fi, cel mai probabil realizata in al doilea semestru din 2010, cu conditia ca organismele din domeniul concurentei sa-si dea aprobarea", arata comunicatul Ford.

La final de noiembrie oficiali ai Geely spuneau ca o serie de obstacole au fost depasite dupa ce chinezii s-au inteles cu Ford pe tema drepturilor de proprietate intelectuala ale Volvo.

Ford a anuntat in octombrie ca Geely e singura companie cu care poarta discutii pentru a vinde Volvo. Problema drepturilor asupra proprietatii intelectuale era una spinoasa, fara de care nu se putea merge inainte.

Presa a scris recent ca Geely a promis ca in cativa ani vor duce productia Volvo la circa un milion de unitati anual, fata de 400.000 in prezent.

Geely pregateste doua miliarde dolari pentru preluarea Volvo, fiind sustinuta de banci si fonduri de investitii din China.