Gigantul auto japonez Toyota recheama pentru verificari aproximativ 43.000 de masini produse la fabrica din China, din cauza unor defectiuni care pot duce la scurgerea uleiului din motor, transmite AFP. Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al companiei, Yuta Kaga, care a declarat ca apelul se refera la patru modele: Lexus ES 350, Lexus RX 350, SUV-ul Highlander si Previa.

In urma cu doar cateva luni, Toyota a rechemat aproximativ 680.000 de masini pentru verificari, din cauza unor defectiuni la sistemul electric de la geamuri.

In luna septembrie, Toyota a rechemat pentru verificari circa 3,8 milioane de masini marcile Toyota si Lexus in SUA, dupa ce au existat cateva cazuri in care masinile au accelerat puternic si necontrolat din cauza faptului ca pedala de acceleratie s-a prins sub covorasul de pe podea. Autoritatile insarcinate cu siguranta in transporturi au sfatuit atunci soferii sa scoata de urgenta covorasele din masina.

Totul a pornit de la un incident petrecut in august, cand patru oameni au murit in San Diego dupa ce un Lexus a fost implicat intr-un accident la peste 190 km/h. Chiar inainte de coliziune, unul dintre pasageri sunase la 911 sa raporteze ca pedala de acceleratie s-a blocat.

Autoritatile in domeniul sigurantei transporturilor spun ca au primit plangeri despre 100 de incidente similare, iar in 17 cazuri s-au petrecut si accidente.

Rechemarea in service, cunoscuta si sub numele de recall, este o operatiune efectuata des pe pietele auto de traditie, fiind o dovada ca producatorii se gandesc la siguranta soferilor. Recall nu inseamna neaparat masini stricate si nici retragerea de pe piata a unor automobile. Sunt cazuri in care mai putin de 1% dintre masinile chemate au un defect.