General Motors a confirmat ca anul acesta va inchide uzina Opel din orasul belgian Anvers unde lucreaza 2.300 de oameni, ca parte a unui plan de a reduce cu 20% productia europeana, ca reactie la cererea tot mai scazuta, scrie just-auto. Se pare ca uzina se va inchide la final de iunie, iar muncitorii au manifestat in ultimele zile, sperand sa mai poata salva ceva.

Opel spune ca nu are de ales deoarece vanzarile de masini noi in vestul Europei vor fi anul acesta cu 1,5 milioane unitati sub nivelul de anul trecut si cu patru milioane sub nivelul anului extrem de bun 2007. Compania adauga ca prea curand nu vom reveni la nivelul din 2007, daca se va reveni vreodata, astfel ca pentru a ramane competitiva Opel trebuie sa-si reduca productia cu 20%.

Este prima oara cand Opel inchide o uzina europeana, iar televiziunea olandeza VRT a anuntat ca fabrica nu va mai produce masini de la finalul lui iunie. Uzina din Anvers produce modele Astra cu 2.300 de angajati si se zvoneste ca productia va fi mutata la Bochum, in Germania.

Sindicalistii s-au aratat extrem de suparati si spun ca decizia e ca "un glont in gat" pentru angajati.

Anul trecut, dupa discutii interminabile, GM a anuntat ca renunta la ideea de a vinde Opel deoarace situatia de pe piata e mai buna. Totusi, s-a anuntat ca 10.000 din cei peste 50.000 de angajati ai marcii vor ramane fara loc de munca.