General Motors a ajuns la o intelegere cu compania olandeza Spyker pentru a-i vinde marca suedeza Saab, au anuntat cele doua companii. UPDATE: Intelegerea prevede formarea unei noi companii, Saab Spyker Automobiles care sa continuie traditia brand-ului suedez. Actiunile Spyker au fost retrase de la tranzactionare marti la bursa din Amsterdam in anticiparea anuntului.

Bloomberg confirma tranzactia, adaugand ca Spyker Cars va plati 74 milioane dolari cash si alte 326 milioane dolari in actiuni preferentiale ce vor rezulta din tranzactia care e de asteptat sa fie perfectata in februarie.

Cele doua companii confirma intr-o declaratie comuna ca s-au inteles si ca se va forma o noua companie, Saab Spyker Automobiles. Tranzactia ar trebui sa fie perfectata la mijlocul lui februarie, iar guvernul suedez a anuntat ca accepta cererea Saab care vrea ca statul sa garanteze un imprumut de 400 milioane euro de la BEI.

"Pe intreaga durata a negocierilor GM a avut speranta ca va gasi o solutie pentru Saab, astfel incat inchiderea sa fie evitata", a spus in comunicat, Nick Reilly, seful GM Europe.

E de asteptat ca o conferinta de presa sa se tina seara aceasta pe tema vanzarii Saab, urmand ca detaliile tranzactiei sa fie dezvaluite. GM discuta cu Spyker de cateva luni, dar asa cum anuntase la final de decembrie a inceput inchiderea marcii suedeze, alegand si un lichidator.

Producatorul olandez de masini sport Spyker a facut o oferta pentru Saab in decembrie iar la doua zile a reinnoit-o, dar fara succes. Se pare ca GM era nemultumita de faptul ca doi investitori rusi participa la oferta, insa acestia s-au retras si un obstacol important a fost depasit.

Brandul suedez atat de apreciat pentru design si motoare turbo a ajuns insa aproape de inchidere, mai ales ca nu a mai terminat pe profit din 2001, iar vanzarile au tot scazut.

Sindicalistii de la Saab au acuzat GM ca nu a investit suficient si nu si-a dat interesul pentru ca marca sa fie intr-o situatie mai buna.

Spyker Cars produce anual intre 30 si 50 de masini sport la comanda, pretul uneia fiind de circa un sfert de milion de dolari. Compania are 90 angajati, de 30 de ori mai putini decat Saab.

Preturile masinilor Spyker Cars pornesc de la 199.000 euro, compania a produs 43 de masini in 2008 si a vandut 37, avand o cifra de afaceri de aproape opt milioane euro. Spyker a fost infiintata in 1898 de doi frati olandezi, Jacobus si Hendrik-Jan Spijker, iar pana in 1925 a produs masini de lux si motoare de avion. Compania a fost relansata in 2000, iar recent anunta ca muta asamblarea din Olanda, in Anglia, pe motive de costuri.