Berceanu: Din cauza transportatorilor care depasesc incarcatura legala, drumurile se strica mai repede. Vom intari sistemul de control
„Trebuie sa avem grija de drumuri. Acestea se deterioreaza din cauza celor care depasesc incarcatura legala. In loc de o incarcatura de 40 tone, se circula cu una de 55 tone sau de 60 tone. In consecinta, vom intari sistemul de control si pedepsele aplicate", a spus Berceanu.
Acesta a dat exemplu un drum european unde ar trebui efectuate reparatii capitale dupa opt ani. "La noi trebuie efectuate mult mai repede pentru ca exista aceasta practica foarte raspandita a transportatorilor. Daca nu ar fi depasite incarcaturile pe osie stabilite, drumurile nu s-ar strica asa repede”, a afirmat ministrul Transporturilor.
"In principal, este vorba despre cei care transporta balast si alte materiale de constructii, de multe ori tot pentru drumuri. Deci reparam un drum si stricam drumurile dintr-o zona destul de mare in jurul acelei portiuni unde facem reparatii", a adaugat Berceanu.
Ministrul a precizat ca nu vor mai fi acordate autorizatii speciale de transport decat pentru marfurile indivizibile, precum utilajele de mari dimensiuni.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Pai normal, nene Bercene, daca in 20 ani in care PD a detinut in cea mai mare parte Ministerul Transporturilor n-ati fost in stare sa construiti o singura autostrada, pe unde ai vrea sa mearga TIR-urile ? Circula tot pe drumurile vechi de 50 ani, pe care le-ati cosmetizat cu putin asfalt nou, operatie pe care ati numit-o "modernizare"...La fel cum ati facut si cu autostrada Bucuresti-Pitesti pe care ati spoit-o cu putin asfalt, care intr-un an s-a facut numai gropi..... Sa traiasca bine clientela PD....
Chiar asa de prosti ne crezi Bercene ??? !
Verificarea greutatii camioanelor e obligatorie si amenzile extrem de mari in caz de depasire a greutatii autorizate.
In Canada ziceau ca un camion (cu incarcatura legala) strica drumurile cat 1000 de masini !!!
Romanii (ramasi in RO) ar trebui sa invete sa fie de acord cu o idee buna chiar daca e de la un politician pe care nu-l agreeaza.
Daca tot ei vor face controalele ramane cum am stabilit
dar sa nu ne imbatam cu apa rece, drumurile se strica de "bine " ce sunt facute, nu sdin cauza camioanelor...
si strazile unde camioanele nu pot intra chiar daca vor tot stricate sunt...
In hargita cel putin asa merge ! de cand au inceput treaba cu cantarul sau inbogatit foarte tare.
Dar de la asta, la a spune ca de-asta sunt drumurile proaste la noi...tata, este drum de mers...
Pai uitati-va la cum muncesc saracii necalificati, din 2 in 2, cum imprastie si ei asfaltul dintr-o roaba pe cit mai lung drum posibil, cum dau ei, inainte bsa puna asfalt, apa afara din gropi, cum fac cite si mai cite, fara a mai lua in calcul daca cineva din partea beneficiarului ( dl. Berceanu - ministrul ) receptioneaza sau stie de ce pun aia in gropi.... Ce mai.. poveste...
Berceanu ar trebui sa se ocupe de altceva, nu de cit si cum transporta oamenii.
Si mai am o intrebare...spatiul verde transformat in parcari pe marile bulevarde, precum si din jurul blocurilor, mai ales in sectorul 3 si nu numai, va fi redat Bucurestiului prin alte achizitii de terenuri care vor deveni paduri ? Ei as...
Daca depasirea greutatii admise e de vina, cum explica dl. Berceanu ca intre Pitesti si Rm. Valcea primii 25 Km sunt intr-o stare REVOLTATOARE (drumul ar trebui inchis circulatiei publice) iar urmatorii kilometri sunt cat de cat ok?
Masinile grele merg doar intre Pitesti si Dedulesti?
Nu cumva compania care a reparat acest tronson a folosit materiale mult prea proaste dar ministerul (responsabil pentru urmarirea calitatii lucrarii) a inchis ochii in schimbul unei cotizatii pentru partid?
Oare numai in Romania se incalca regulile?
Si asta pentru ca ,in loc sa facem autostrada unde trebuie am preferat mai intii o autostrada Bucuresti-Brasov,ca nu mai suportau bogatii Romaniei sa circule lent la plimbari...
Iar traficul greu international sa mai astepte,pe Dealul Negru ,care e praf,pe Valea Oltului ,care poate fi numita valea mortii,pe Sebes unde nu e saptamina fara grave accidente......asta e adevarul.
2. Soferii sunt "dotati" cu statii CBT, astfel incat prinderea lor este frectie la picior de lemn.
3. Administratorii firmelor care au in utilizare aceste camioane spun soferilor cam asa: "nu vrei sa duci, te duci acasa"
4. Intarirea sistemului de control nu scade numarul contraventiilor, ci doar incurajeaza piata neagra a transporturilor. Mai bine zis, din legal dam in penal si tot nu rezolvam nimic.
5. Se observa clar sectoare de drum unde o parte este stricata, iar cealalta in stare buna. Motivul il stie domnul Berceanu.
6. Ca sa protejeze anumite sectoare de drum, administratorii, cu acordul politiei rutiere, instaleaza semnalizarea de restrictie de tonaj, astfel incat tot traficul greu circula, intre cele mai multe orase mari, pe rute prestabilite. Acele rute sunt cele mai denivelate. Mai pe romaneste: daca le facem bune pe toate, sau cele mai multe dintre ele, se vor strica mai putine. Daca nu, cele mai folosite se vor strica an de an.
7. Cunoasteti vreun caz cand un constructor de drum a intervenit in perioada de garantie pe lucrarea efectuata?
8. Bugetul tarii nu va subzista din amenzi. Cei care ne conduc va trebui sa gaseasca solutii eficiente, nu cauze. Asemenea cauze ii listam si noi, cititorii, acestui articol, domnului Berceanu, cateva zeci, daca ne straduim. Si noi nu am fost alesi prin vot uninominal. Solutiile nu le avem noi, dar ii platim pe ei sa le gaseasca corect.
Si in final: 9. La munca, nu la gasit faptasi, stimate domn. Gasiti dumneavoastra bani de reparat soselele patriei!!! Noi, in calitate de utilizatori, am achitat cash taxele pe care le impuneti.
B. este un ipocrit. ei iau spaga de la soferi si tot ei striga...
Cautati sa taiati raul de la radacina. Balastierele te obliga sa supraincarci .La fel si carierele de piatra .Ca altfel iti taie contractul .
Nu basculistii sunt de vina ci cei ce-i obliga sa incarce 30-40 tone, adica proprietarii de balastiere
Numai ca astia sunt imuni la controale desi prin lege sunt obligati sa te incarce max 25 tone..
Pai in primul rand vina e a ministerului .Spaga de 20-30 la suta data de firmele care castiga licitatiile.Acest procent trebuie scos de undeva.Ca doar firma nu face acte de caritate.De unde se scot aceste 20-30 procente.Pai se folosesc materiale de proasta si foarte proasta calitate.Sau se umfla pretul pt a vea apoi de unde scadea.Apoi cei care au datoria de a verifica stadiul si calitatea lucrarii care sant platiti cred ca bine si ,,gras pt a nu face ceeace ar trebui.Apoi pe drumuriile cu doua benzi mai ales intre sate ,tractoarele care iarna mai pun si lanturi,carutele cu caii care se pisa si c..ca .Mai unii spferi care mai lasa ceva ulei de motor pe asfalt.
Mai si sarea care se pune iarna.Astea ar fi unele cauze ale deteriorarii drumuriilor.Dar cele mai importante sant spaga ,proasta calitate a materialului si lipsa utilajelor performante si lipsa controlului si sanctionarii celor care nu respecta calitatea.Sa pui vina pe camioane si vreme trebuie sa fi nerusinat.De parca in Germania,Franta Spania ,Italia nu circula camioane,sau in tariile nordice nu ar exista iarna.(editat de HotNews.ro)
In alta ordine de idei in proiectarea,executia si intretinerea si repararea drumului trebuie sa se tina seama si desitatea si marimea traficului.
Drumuri putine si necorespunzatoare,trafic dens si mare dupa 1990 au condus si conduc la distrugerea acestora.Ministerul Transporturilor nu a luat nici-o masura pentru transporturi de marfa pe calea ferata ci din contra din cauza dezordini si a tarifelor traficul a scazut aproape de "0".Dar nu numai traficul de marfuri a scazut enorm ci si cel de calatori.Trenurie de persoane au disparut,grafice de circulatie proaste tarife mari din cauza lipsei de calatori ,conditii de calatorie proaste si grija "nasilor"de a lua si ei ea bani au condus a preluarea traficului de calatori de catre mijloacele auto Zeci de mii de microbuze si ceva autobuze se intrec pe soselele patriei din cauza lipsei de profesionalism la MT.Faceti grafice de circulatie folositoare publicului si beneficiarilor de transport,
reduceti tarifele si cresteti siguranta si integritatea
mafurilor si a calatorilor.
Munciti domnilor,ganditi si nu va mai plangeti pe cadavrul transporturior din Romania.
Daca asi fi in postura de prim ministru v-as destitui pe toti cei de la ministerul transporturilor.