Ministerul Transporturilor a gasit o solutie in vederea protejarii drumurilor nationale de stricaciuni: intarirea sistemului de control si majorarea amenzilor aplicate transportatorilor care circula cu incarcaturi mai mari decat cele admise de legislatie. In acest sens, Guvernul a adoptat vineri un act normativ. Potrivit ministrului transporturilor, din cauza acestor transportatori drumurile se strica mult mai repede. "Daca nu ar fi depasite incarcaturile, drumurile s-ar strica mai incet", a explicat Berceanu.

„Trebuie sa avem grija de drumuri. Acestea se deterioreaza din cauza celor care depasesc incarcatura legala. In loc de o incarcatura de 40 tone, se circula cu una de 55 tone sau de 60 tone. In consecinta, vom intari sistemul de control si pedepsele aplicate", a spus Berceanu.

Acesta a dat exemplu un drum european unde ar trebui efectuate reparatii capitale dupa opt ani. "La noi trebuie efectuate mult mai repede pentru ca exista aceasta practica foarte raspandita a transportatorilor. Daca nu ar fi depasite incarcaturile pe osie stabilite, drumurile nu s-ar strica asa repede”, a afirmat ministrul Transporturilor.

"In principal, este vorba despre cei care transporta balast si alte materiale de constructii, de multe ori tot pentru drumuri. Deci reparam un drum si stricam drumurile dintr-o zona destul de mare in jurul acelei portiuni unde facem reparatii", a adaugat Berceanu.

Ministrul a precizat ca nu vor mai fi acordate autorizatii speciale de transport decat pentru marfurile indivizibile, precum utilajele de mari dimensiuni.