Rechemarile masive de masini declansate de Toyota pe plan mondial pentru posibile probleme la acceleratie ar putea costa compania doua miliarde de dolari din cauza opririi temporare a productiei unor modele dar si fiindca e de asteptat ca vanzarile sa fie afectate si pe viitor, scrie BBC News. Toyota a anuntat ca rechemarea declansata in SUA si apoi Europa s-ar putea raspandi pe plan mondial, incluzand si Orientul Mijlociu, America Latina si Africa.

Toyota a rechemat opt milioane de vehicule in SUA in ultimele patru luni pentru posibile probleme la acceleratie, iar la asta se adauga 1,8 milioane de vehicule in Europa plus posibil alte 180.000 de masini din alte zone ale lumii.

Peste cinci milioane de masini au fost rechemate in SUA fiindca pedala de acceleratie s-ar putea prinde in covorasul de pe podea. In plus, alte 2,3 milioane de masini in SUA si 1,8 milioane in Europa vor fi verificate pentru ca la un numar mic de vehicule exista riscul ca pedala de acceleratie sa se blocheze la podea din cauza uzurii premature a unor componente.

Compania a anuntat ca a gasit remediul, o mica piesa de otel cu care va ranforsa pedala, dar se asteapta ca vanzarile sa aiba de suferit anul acesta din cauza problemelor de imagine cauzate de recall, astfel ca e posibil ca prognoza de vanzari pe intreg anul sa fie modificata in minus.