Autoritatile europene in domeniul concurentei au autorizat statul suedez sa garanteze un imprumut de 400 milioane euro pe care producatorul auto Saab il ia de la Banca Europeana pentru Investitii in vederea redresarii. General Motors s-a inteles luna trecuta dupa multe discutii sa vanda Saab catre compania olandeza Spyker care vrea sa aduca brand-ul suedez pe profit in doi ani, dar pentru asta trebuie gasit un miliard de euro pentru investitii.

Comisia spune ca garantia de stat nu incalca regulile concurentei si ii va permite Saab sa puna in practica planul de investitii.

Olandezii de la Spyker Cars vor forma o noua companie, Saab Spyker Automobiles si spera ca producatorul va reveni in 2012 pe profit, insa numai cu conditia ca pana atunci sa se investeasca un miliard de euro in dezvoltare si lansarea de noi modele, posibil si o masina concurenta pentru Audi A3 si BMW seria 1, un model ce ar putea fi numit Saab 9-1.

Spyker este un mic producator olandez de masini sport, a construit 21 de autoturisme in ultimul trimestru al anului trecut la un pret mediu de 200.000 euro si are sub 100 de angajati. Multi s-au aratat sceptici in ceea ce priveste capacitatea Spyker de a salva Saab, insa olandezii spun ca pot sa dea un suflu nou marcii.

Planurile indica o productie anuala de 100.000 - 125.000 de unitati, asemanatoare cu cea dinainte de criza si se doreste ca marca sa fie un concurent pentru brand-urile germane premium.

Anul trecut vanzarile Saab in Europa au scazut cu 59%. In tara s-au inmatriculat anul trecut 64 de masini Saab, scadere de 63% fata de 2008.