General Motors va inchide producatorul de masini off-road Hummer, dupa ce incercarea de a vinde brandul unei companii din China a esuat, scrie Reuters. Autoritatile din China au respins tranzactia, iar inchiderea va dura cateva luni. Vanzarile Hummer in SUA au fost anul trecut de sase ori mai mici decat in 2007, iar marca are printre cele mai poluante masini de pe piata auto. In ultimii doi ani pe piata romaneasca s-au inmatriculat 77 de masini Hummer.

De cateva luni GM poarta discutii intense cu Tengzhong, o companie chineza care produce masini grele in provinvia Sichuan. Se parea ca discutiile ajunsesera intr-o faza avansata, se vorbea si de suma pentru care marca urma sa fie vanduta, 150 milioane dolari, dar totul a cazut cand autoritatile chineze au respins afacerea.

Reuters scrie ca in China ideea companiei Tengzhong a fost privita cu scepticism, multi intrebandu-se cum o companie obscura cu zero experienta pe plan international ar putea salva un producator auto cunoscut. In plus, se pare ca autoritatile chineze nu priveau cu ochi buni achizitia unei companii americane celebra pentru masini poluante, cand in tara asiatica pune, cel putin la nivel declarativ, accent pe masini "verzi".

Inchiderea Hummer va dura cateva luni, e de asteptat ca circa 3.000 de oameni sa ramana fara loc de munca, iar productia acestor masini in SUA incetase inca de la jumatatea lui ianuarie.

GM detine Hummer din 1999, iar doua treimi din vanzarile totale erau in SUA. Pe aceasta piata s-au vandut anul trecut doar 9.000 de masini Hummer, fata de 56.000 in 2007.

E o noua vanzare esuata pentru GM, care anul trecut a decis sa inchida marca Pontiac, a incercat sa vanda Saturn, insa nu a reusit si o va inchide si pe aceasta, in timp ce despre vanzarea Opel s-a vorbit jumatate de an, insa GM a decis sa o pastreze.

In ultimii doi ani pe piata romaneasca s-au inmatriculat 77 de masini Hummer.

In Europa, cel mai mic model Hummer este H3 care costa de la circa 42.000 euro in versiunea cu motor de 245 CP si consum mediu mixt de 14 litri/100 km. Modelul mai mare, H2 are 5,17 metri lungime, iar preturile pornesc de la circa 76.000 euro pentru o varianta cu motor de 398 CP. H2 e disponibil si in varianta pick-up tot cu motor de 398 CP si costa circa 80.000 euro, in timp ce consumul mediu mixt anuntat de producator este de peste 17 litri/100 km.