Compania chineza Geely care e in discutii avansate pentru a cumpara Volvo Cars a strans cele peste doua miliarde de dolari necesare tranzactiei, scrie cotidianul suedez Dagens Industri. Ford anuntase la final de 2009 ca principalele greutati au fost depasite, astfel ca e foarte posibil ca un acord pentru vanzarea Volvo catre chinezi sa fie semnat in primul trimestru.

Suedezii scriu ca grupul Zhejiang Geely Holding a strans echivalentul a 2,1 miliarde dolari de la institutii financiare chineze si guverne regionale si are si garantii pentru a acoperi eventuale pierderi ale Volvo dupa achizitie.

Documente obtinute de Reuters mentionau ca e de asteptat ca afacerea sa fie incheiata in luna mai, dar pana nu se bate palma oficial nimic nu este sigur.

Ford spunea intr-un comunicat din 23 decembrie 2009 ca au fost rezolvate chestiunile comerciale importante legate de "o potentiala vanzare a Volvo Cars", dar adauga ca mai sunt de rezolvat chestiuni legate de documentatie, aprobari guvernamentale si finantare.

Ford si Geely "anticipeaza ca un acord definitiv va fi semnat in primul trimestru din 2010, iar tranzactia va fi, cel mai probabil realizata in al doilea semestru din 2010, cu conditia ca organismele din domeniul concurentei sa-si dea aprobarea", mai arata comunicatul Ford.

Presa a scris la final de 2009 ca Geely a promis ca in cativa ani vor duce productia Volvo la circa un milion de unitati anual, fata de 400.000 in prezent.

Volvo Cars are 22.000 de angajati pe plan mondial, din care 16.000 in Suedia.