Ministerul Mediului si Padurilor va merge saptamana viitoare in sedinta de Guvern cu propunerea ca programul Rabla 2010 sa fie suplimentat cu 50.000 de tichete, dupa ce in trei saptamani de la inceperea lui au fost casate aproape tot atatea masini vechi cat in intreaga editie 2009, a anuntat ministerul intr-un comunicat. Desi spune ca fondurile sunt suficiente, ministerul adauga ca se discuta propunerea ca aceste tichete sa aiba si un termen de valabilitate de trei luni.

„Tot anul trecut, prin AFM, au fost casate 32.327 masini. Anul acesta, in trei saptamani de la demararea Programului au fost predate 55.600 de tichete catre REMAT-uri, fiind casate 30.000 de rable, deci in aceste trei saptamani au fost casate tot atatea masini cat in tot anul 2009. Acest lucru demonstreaza ca programul Rabla se bucura de un real succes in acest an. Ministerul Mediului si Padurilor va merge saptamana viitoare in Sedinta de Guvern cu proiectul de HG pentru suplimentarea cu inca 50.000 de tichete pentru acest program”, a anuntat ministrul László Borbély.

Ministrul spune ca fondurile de la AFM sunt suficiente pentru suplimentarea numarului de vouchere dar, exista in discutie, propunerea ca aceste tichete sa aiba si un termen de valabilitate de trei luni.

In ceea ce priveste programul Rabla pentru tractoare si masini agricole, ministrul László Borbély a anuntat ca, incepand cu data de 20 martie va demara si acest segment. Pana la aceasta ora s-au inscris 40 de producatori, suma alocata pentru anul 2010 fiind de 100 milioane lei. Prin acest program, pentru tractoarele si masinile agricole vechi se va acorda o prima de casare de 17.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea unui tractor nou, in cazul persoanelor fizice si 40%, in cazul persoanelor juridice.

Programul Rabla a inceput acum trei saptamani, dar fata de numarul masinilor casate, cel al masinilor noi cumparate este foarte mic si din cauza ca formalitatile dureaza. O parte din cei care-si duc masinile vechi la casat isi vor vinde voucherul, mai ales ca in aceasta editie a programului pot fi casate trei masini vechi, ca avans pentru cumpararea unui automobil nou.

Voucherul este in valoare de 3.800 lei, iar anul acesta pot fi casate pana la trei masini vechi, iar primele se pot folosi ca avans la cumpararea unei masini noi.