Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, cu 256 de voturi pentru, niciunul impotriva si trei abtineri, proiectul de lege care vizeaza eliberarea garantiilor statului roman pentru compania Ford, informeaza Agerpres. Presedintele Traian Basescu avertiza luni Parlamentul ca intarzierea aprobarii garantiilor pentru Ford risca sa amane intrarea in productie a noului model al companiei la Craiova. Ford a inceput productia la Craiova in septembrie 2009, insa a produs sub 400 de masini de atunci.

Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ca liberalii voteaza proiectul pentru ca la Craiova, prin compania Ford, se va realiza 'una dintre cele mai frumoase investitii'.

Si social-democratul Valeriu Zgonea a precizat ca PSD va vota proiectul de lege, reamintindu-i premierului Emil Boc ca 'nu se taie cu coasa ceea ce se promite de la un Guvern la altul'.

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, marti, introducerea cu prioritate pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege pentru ratificarea acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la 21 ianuarie, la Bucuresti, privind garantarea in proportie de 80% a obligatiilor aferente contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si compania Ford, in valoare de 400 de milioane de euro, pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova.

Presedintele Traian Basescu avertiza luni Parlamentul ca intarzierea aprobarii garantiilor pentru Ford risca sa amane intrarea in productie a noului model al companiei.

"Am rugat partidele politice sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova. Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect iar asta inseamna locuri de munca", spunea luni seful statului.

Potrivit presedintelui, legea privind garantia de stat pentru Ford "asteapta sa fie aprobata in Parlament": "Ford trebuie sa inceapa productia pentru un nou model, iar faptul ca nu dam drumul la garantie da peste cap programul de pregatire a productiei".

Ford anuntase ca spre final de an va incepe productia unui model de clasa mica la Craiova. In septembrie anul trecut americanii au inceput productia utilitarei Transit Connect la Craiova dar productia e extrem de mica fiindca in cinci luni nu s-au facut nici 400 de masini. Spre comparatie, Dacia face la Pitesti circa 1.300 de masini zilnic.

Despre noul model pe care Ford il va construi la Craiova presa a scris in mod repetat ca va fi B-Max, urmasul MPV-ului Fusion. Informatia nu a fost confirmata de Ford care nu a anuntat numele modelului.