Politia norvegiana a deschis o ancheta in legatura cu un incident in care un proprietar de Prius sustine ca masina a accelerat in mod necontrolat pana la 176 km/h, soferul oprind numai dupa ce a intrat in contact cu parapetul de pe marginea drumului, scrie AFP. Conducatorul auto a scapat nevatamat, insa incidentul se adauga altor episoade similare in care au fost implicate masini Prius.

Heti Hoti in varsta de 40 de ani sustine ca acceleratia Prius-ului s-a blocat in timp ce conducea pe autostrada in zona orasului Kristiansand din sudul Norvegiei. Omul spune ca nu a mai putut controla masina si a putut sa opreasca numai dupa ce s-a frecat de parapetul de pe marginea soselei.

Politia locala spune ca va discuta cu martorii si va astepta rezultatul unei expertize tehnice asupra masinii, dupa investigatii ale autoritatilor de siguranta a transporturilor.

"Descrierile facute de sofer ne intaresc convigerea ca acesta a fost intr-o situatie in care vehiculul a accelerat in mod necontrolat", a admis Toyota Norvegia, intr-un comunicat, adaugand ca inca sunt necunoscute cauzele.

Ca parte a rechemarii a peste 8,5 milioane de masini pe plan mondial, Toyota verifica si peste 400.000 de masini din ultima generatie Prius pentru modificarea soft-ului de management al sistemului ABS.

Intr-un caz similar cu cel din Norvegia, pe 8 martie un american sustinea ca Prius-ul sau nu a mai raspuns la comenzi si a accelerat necontrolat pana la peste 140 km/h, masina fiind oprita doar cu ajutorul unor baraje politienesti.

Legat de acel incident care a starnit reactii nenumarate, producatorul japonez a spus ca relatarea e incoerenta si exista diferente mari intre cele povestite de sofer si cele descoperite in ancheta.

Cert e ca aceste episoade negative afecteaza imaginea celui mai vandut model hibrid de pe piata, unul care era in funtea "ofensivei verzi" a producatorului nipon.