Daimler - producatorul masinilor Mercedes Benz a ajuns la o intelegere cu autoritatile din SUA pentru a plati 185 milioane dolari amenda urmand sa se inchida cazul legat de acuzatiile conform carora compania germana a oferit mita zeci de milioane de dolari oficialilor guvernamentali din 22 de tari pentru a fi sigura ca va castiga contracte cu statul. Daimler s-a folosit si de companii - paravan din SUA, iar printre guvernele care au primit mita se numara cele din Serbia, Muntenegru, Croatia, Rusia, Ungaria si China, scrie AFP.

Daimler a cazut la intelegere cu Departamentul de Justitie al SUA si va plati amenda pentru ca acest caz sa fie inchis. Daimler e acuzata ca a facut "plati improprii" iar in prim plan sunt filialele din Rusia si China. Astfel, Daimler a dat mita trei milioane de euro oficialilor rusi pentru a se asigura ca va obtine contracte de 64 milioane euro. In China a oferit mita in bani si vacante exotice in valoare totala de 4,1 milioane euro, iar un oficial din Turkmenistan a primit un Mercedes blindat de 220.000 euro pentru ca germanii sa castige un contract pentru vanzarea a 200 de masini.

Printre tarile unde Daimler a oferit "atentii" oficialilor guvernamentali se numara: Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croatia, Grecia, Irak si Coasta de Fildes.

Autoritatile americane acuza Daimler ca a facut sute de plati improprii si a oferit mita pe scara larga, in valoare de zeci de milioane de dolari. O parte din plati au fost facute prin firme-paravan cu sediul in SUA si s-au descoperit multe tranzactii ilegale ce au legatura cu Statele Unite.

Daimler a admis ca au existat multe plati impropii si spune ca e in continua colaborare cu autoritatile.