Toyota a anuntat ca va opri timp de opt zile productia in Marea Britanie si alte patru zile in Franta pe fondul scaderii vanzarilor, dupa ce imaginea marcii a avut de suferit pe fondul recall-urilor masive, scrie AFP. In Franta, japonezii redusesera cu 15% productia zilnica a modelului Yaris, iar la uzinele din Marea Britanie productia va fi oprita si in ideea de a pregati liniile de asamblare pentru versiunea hibrida Auris, primul astfel de model pe care Toyota il construieste pe continent.

Toyota a rechemat pe plan mondial in ultimele luni circa 9 milioane de masini pentru diverse probleme, iar 1,8 milioane dintre ele erau in Europa. Pe fondul acestor probleme, vanzarile Toyota pe continent au scazut cu 20% in februarie, pe o piata totala care a urcat cu 3%.

Producatorul a redus luna trecuta productia Yaris la uzina din nordul Frantei de la 1.000 masini/zi, la 840, iar o alta reducere pana la nivelul de 650 e posibila. Pana atunci s-a decis oprirea productiei intre 6 si 9 aprilie si trimterea oamenilor in somaj tehnic in aceste patru zile.

In aceeasi perioada isi vor opri productia si uzinele din Marea Britanie care insa nu vor lucra si intr-un alt interval: 29 martie - 1 aprilie. Scaderea vanzarilor nu e singurul motiv de oprire a productiei in Marea Britanie, ci si pregatirea liniilor de asamblare in vederea fabricatiei versiunii hibride a Auris.

In SUA Toyota are probleme si mai mari: a inceput procesul in care 200 de proprietari de masini Toyota dau compania in judecata pentru probleme aparute la vehicule. Avocatii acuzarii cer ca cele 200 de cazuri sa fie conexate intr-unul singur, iar Toyota ar putea ajunge sa plateasca daune de miliarde de dolari.