Autoritatile din Croatia si Ungaria au declansat anchete pentru a vedea daca au existat ilegalitati in modul in care Daimler a castigat contracte in tarile respective, dupa ce firma germana a fost acuzata ca a oferit mita oficililor guvernamentali din 22 de tari pentru a castiga contracte. Presa croata scrie ca Daimler ar fi dat aproape cinci milioane euro mita, in timp ce in Ungaria se vorbeste de circa 300.000 de euro.

Astfel, AFP noteaza ca autoritatile de la Zagreb vor demara o ancheta dupa ce in 2003 Daimler a castigat un contract pentru a livra 210 masini de pompieri in valoare totala de 110 milioane euro, scrie AFP. Cotidianul croat Novi List scrie vineri ca germanii ar fi dat mita 4,7 milioane euro pentru a se asigura ca ei castiga contractul.

Pe de alta parte, agentia ungara de presa MTI scria joi ca autoritatile din Budapesta au mandatat inceperea unei anchete pe marginea cumpararii unor autobuze produse de grupul Daimler de catre compania Volánbusz detinuta de stat.

Miercuri s-a anuntat ca Daimler - producatorul masinilor Mercedes Benz a ajuns la o intelegere cu autoritatile din SUA pentru a plati 185 milioane dolari amenda urmand sa se inchida cazul legat de acuzatiile conform carora compania germana a oferit mita zeci de milioane de dolari oficialilor guvernamentali din 22 de tari pentru a fi sigura ca va castiga contracte cu statul.

Printre tarile unde Daimler a oferit "atentii" oficialilor guvernamentali se numara: Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croatia, Grecia, Irak si Coasta de Fildes.

Autoritatile americane acuza Daimler ca a facut sute de plati improprii si a oferit mita pe scara larga, in valoare de zeci de milioane de dolari. O parte din plati au fost facute prin firme-paravan cu sediul in SUA si s-au descoperit multe tranzactii ilegale ce au legatura cu Statele Unite.