OFICIAL Volvo ajunge pe mana chinezilor de la Geely care vor plati 1,8 miliarde dolari catre Ford
Acordul a fost semnat duminica dupa amiaza la Stockholm de Li Shufu, seful holding-ului Geely si de Lewis Booth, director financiar al Ford. Geely preia 100% din Volvo pentru 1,8 miliarde dolari si se angajeaza sa pastreze cele doua fabrici din Suedia si Belgia. In plus, Geely are ca obiectiv sa faca din China a doua piata ca importanta pentru Volvo, brand care si-a vazut productia scazand cu aproape 30% in ultimii doi ani.
Volvo, renumit ca lider in domeniul sigurantei auto, ar putea sa-si vada imaginea "sifonata" dupa preluarea de catre un producator necunoscut din China, dar sefii Geely spun ca s-au gandit la acest aspect, astfel ca Volvo urmeaza a fi o divizie separata cu o echipa de management cu sediul in Goteborg. In plus, vor fi construite facilitati de productie in China pentru ca brandul suedez sa ajunga in cinci ani la o productie aproape dubla, 600.000 de masini.
Geely spune ca si-a asigurat sursele de finantare pentru a cumpara Volvo si are capital pentru investitii ulterioare in companie. Ford spune ca intelegerea a rezolvat si problemele de proprietate intelectuala care franasera discutiile si adauga ca s-au stabilit moduri in care aceste drepturi sa nu poata fi folosite in mod necorespunzator. Mai departe Volvo urmeaza sa colaboreze cu Ford de la care va cumpara in continuare o buna parte din componente
Ford vinde astfel ultima sa marca "de peste mari", dupa ce in 2007 a vandut Aston Martin iar anul trecut a dat Jaguar si Land Rover. Ford se va putea concentra pe marca cu acelasi nume, avand acum resurse financiare pentru investitii si consolidare. Multi sunt de parere ca Ford a trecut de criza fara a avea nevoie de ajutoare de la Guvern - spre deosebire de GM si Chrysler - tocmai pentru ca a vandut marcile sale europene care nu erau profitabile.
Cel mai bun an de productie din istoria Volvo a fost 2007 cu peste 450.000 de masini fabricate, in timp ce anul trecut nivelul a scazut la 334.000. Volvo Cars are 22.000 de angajati.
Geely face parte din holdingul Zhejiang Geely care in 1986 a intrat pe piata producand frigidere. Din 1999 a inceput producti de masini, iar Geely are in prezent o gama de modele ce cuprinde masini de la clasa mini pana la clasa D. Geely sustine ca e singurul producator chinez care si-a dezvoltat singur intreaga gama de motoare cu puteri intre 1 litru si 1,8 litri.
Geely are o capacitate de productie de circa 300.000 de masini/an si 12.000 de angajati. Compania cauta de mult o cale rapida de a ajunge pe multe piete externe, dupa ce vanzarile pe plan international au fost mici, desi are peste 300 de puncte de vanzare in afara Chinei si s-a prezentat si la saloane internationale de prestigiu.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Trist.
O masina respectabila a ajuns pe mana unora care fac masini de 0 stele euroNCAP si clone ale altor masini celebre ....
Adio Volvo .
Ca sa iti dau si un exemplu, la 47.000 km am schimbat arborii balansieri, distributia, rulmentii si placutele de frana. Acum la 78.000 km schimb iar acelasi lucru. Nu ca vreau eu ci ca asa zic cei de la service. Masina face in toate felurile, huruie, suiera. Acopera complet celelalte sunete si scartaieli datorate plasticelor ieftine, din habitaclu.
Sa-i vad acum pe aia de o tin inca sus si tare cu brandu' in fata realitatilor crude.
"Bani vorbeste acu' ", spuse Gigel catre Brandu'.
Mare pacat.
Urmeaza Mercedesul? Alo, tipii cu globalizarea, cred ca voi altceva voiati de fapt. Ar fi timpul sa lasati pe altii ...
Vindem tot Chinei si dupa aia o sa vrem sa nu jucam cum or sa cante ei.
Asta-i spuneam si nepoatei mele acum citva ani cind a trebuit sa aleaga a doua limba de studiu la facultate.
S-a uitat la mine ca la un nebun. O sa-si aduca aminte mai tirziu ca am avut dreptate.
Hehehe !
Au platit doar .. 1.8 mld. dolari si au cumparat know-how managerial, ingineresc, muncitoresc, marketing, brand, muncitori claificati, piata, tehnologie, capacitati de productie si au intrat si in UE. Mana de lucru ieftina, energia si curajul e al chinezilor.
Cum de guvernele Romaniei nu s-au gandit sa faca asa ceva? E adevrat iti trebuie hormon pt a gandi asa ceva!
Bravo China! Si acum sa ma apuc sa invat ca se pare ca o sa am nevoie sa imi castig cu greu o paine in urmatorii cativa ani! Si sa nu uit sa invat limba chineza!
Enjoy!
:)))