Ford Romania solicita in instanta restituirea a 3,5 milioane de dolari de catre statul roman, bani pe care compania i-a platit sub forma de taxe vamale, in perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, pentru importul de piese si subansamble pentru cutii de viteza la fabrica de la Craiova, anunta Mediafax.

Compania Ford Romania solicita, intr-un dosar inregistrat in 4 martie la Tribunalul Dolj, anularea unui act administrativ prin care a platit, in perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, 11 milioane de lei (3,5 milioane dolari) reprezentand taxe vamale pentru piese si subansamble importate din Coreea .

Directorul coordonator al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Mircea Matei, a declarat ca importurile si exporturile sunt supuse unor regimuri vamale, iar Ford putea solicita scutirea de la plata a taxelor vamale.

"La acea vreme fosta Daewoo, actuala Ford, a facut importuri de piese pentru care s-au platit 3,5 milioane de dolari taxe vamale. Toate importurile, ca si exporturile sunt supuse unor regimuri vamale. La acea data ei au solicitat import definitiv, pentru care s-au platit taxe. Ei aveau la indemana si posibilitatea de a solicita scutirea de la plata a taxelor vamale", a declarat directorul coordonator al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Mircea Matei.

El sustine ca reprezentantii Ford puteau solicita restituirea sumei de 3,5 milioane de dolari in maximum un an de la efectuarea platii.

"Din punctul meu de vedere, solicitarea dumnealor este contrara tuturor legilor romanesti si europene. Au facut aceasta cerere de anulare a actului administrativ la doi ani dupa ce au platit, cand legea spune ca se poate cere restituire in maximum un an", a spus directorul DRAOV Craiova.

Nadia Crisan, reprezentant Ford Romania, a confirmat existenta litigiului, dar a refuzat sa faca mai multe precizari.

"Confirmam existenta unui litigiu intre Ford Romania SA, pe de o parte, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), Directia Tehnici de Vamuire si Control Vamal din cadrul ANV si Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova, pe de alta parte. Procesul se afla pe rolul Tribunalului Dolj si are ca prim termen de judecata data de 8 aprilie. Fiind vorba despre un proces pe rol, politica Ford Romania SA este de a nu face niciun comentariu cu privire la acesta", a spus Nadia Crisan.