Honda aduce in Romania in iunie masina sport hibrida CR-Z Coupe, iar in 2011 va ajunge in tara si versiunea hibrida a modelului de clasa mica Jazz, a spus seful Honda Trading Romania, Hirotomo Kani. El admite ca romanii nu prea sunt atrasi de masinile hibride, fiindca nu sunt constiinciosi cand e vorba de mediu si spre exemplu nu sunt interesati de separarea in detaliu a deseurilor, cum fac japonezii. Kani estimeaza ca in 2012 Honda ar putea sa vanda in tara peste 100 de masini hibride, dupa ce anul trecut a gasit abia 15 clienti pentru acest tip de automobile.

Seful Honda Trading spune ca masina CR-Z coupe, prezentata in premiera la Frankfurt va ajunge in iunie in tara. Honda vinde doua hibride, Civic si Insight, insa anul trecut cele doua masini si-au gasit 15 clienti, din totalul de 1.100 masini Honda inmatriculate in tara. La anul va ajunge pe piata si versiunea hibrida a modelului Jazz.

Hirotomo Kani admite ca hibridele nu prea au avut succes la noi fiindca oameni care aleg sa-si ia masini Honda opteaza pentru motoare mai puternice in general. In plus, romanii nu sunt constiinciosi cand e vorba de protectia mediului si spre exemplu nu prea sunt interesati sa sorteze deseurile pe categorii, spre deosebire de japonezi care sunt extrem de avansati la acest capitol. Kani a admis ca si pretul mare al hibridelor este un obstacol in calea clientilor.

Totusi el spune ca interesul fata de masinile hibride creste si vanzarile vor urca si ele. Reteaua de dealeri Honda e formata in prezent din 12 puncte de vanzare, iar anul acesta se vor mai deschide doua sau trei. Kani spune ca nu s-au mai reinnoit contractele unor dealeri care nu au mai avut posibilitatea sa faca investitiile cerute in conditiile impuse de marca cand li s-a acordat licenta.

CR-Z - masina hibrida care se va lansa peste trei luni - dispune de un motor pe benzina de 1,5 litri, 102 CP si de un motor electric care duce puterea totala a masinii la 124 CP. Producatorul sustine ca masina are un consum mediu mixt de cinci litri/100 km si emisii de CO2 scazute pentru o masina sport, 117 g CO2/km. Seful Honda Trading spune ca preturile ar trebui sa plece de la circa 20.000 euro, fara taxe.

Anul trecut in Romania s-au inmatriculat 1.107 masini Honda noi fata de circa 2.700 in 2008. Civic a fost cel mai vandut model, cu circa 40% din vanzari, in timp ce vanzarile CR-V si Accord au contribuit fiecare cu peste 20% la vanzarile totale. In Romania sunt inmatriculate per total peste 11.000 de masini Honda.

La jumatatea lui mai Honda va aduce in tara robotelul Asimo, proiect la care Honda lucreaza de peste doua decenii. In acest timp robotelul a tot progresat, a invatat sa alerge, sa care diverse lucruri, sa recunoasca fetele oamenilor, iar anul trecut s-a facut o demonstratie legata de modul in care Asimo poate fi controlat de gandurile oamenilor.