Renault-Nissan si Daimler au batut miercuri palma si se vor alia, urmand sa realizeze in comun diverse proiecte, precum lansarea unor modele de mici dimensiuni si producerea unor motorizari eficiente, au anuntat cele doua grupuri. Va exista colaborare pentru dezvoltarea unor noi modele smart ce urmeaza a fi produse la uzina Renault in Slovenia, iar Daimler va furniza motorizari pentru Infiniti, divizia de lux a Nissan. Grupurile vor colabora si la vehicule electrice si utilitare.

Cele doua grupuri vor dezvolta impreuna paltforma pentru noua generatie Twingo, pentru noul smart fortwo si pentru un nou model smart de patru locuri. Versiunile cu doua locuri vor fi produse la uzina smart din Franta, in timp ce uzina care produce in Slovenia Twingo va asambla si noul smart de patru locuri, dar nu inainte de 2013. Modelele vor fi disponibile inca de la inceput si in versiuni 100% electrice.

Un alt aspect important al colaborarii tine de propulsoare. Astfel, Renault-Nissan va furniza pentru modelele mai mici ale Mercedes si cele smart motoare de trei si patru cilindri, pe care germanii le vor adapta gamei lor. In schimb, Daimler va furniza motoare de patru si sase cilindri pentru masinile marcii de lux a Nissan -Infiniti, brand dezavantajat de prezenta motoarelor prea mari si de lipsa diesel-ului.

Grupurile vor colabora si in domeniul vehiculelor utilitare, urmand ca o parte din componentele esentiale ale unui viitor van Mercedes sa fie realizate la uzina din Franta a Renault. In plus, Daimler va procura de la Renault-Nissan motorizari mai mici pentru van-ul Mercedes Benz Vito.

Dieter Zetsche, CEO al Daimler, spune ca cele doua grupuri vor face economii importante si vor deveni mai competitive datorita aliantei. El a tinut sa precizeze ca fiecare marca isi va pastra identitatea.

Carlos Ghosn, CEO al Renault-Nissan spune ca grupul sau are experienta in aliante si sustine ca cele doua concerne se completeaza reciproc bine.

Cele doua grupuri vor face si un schimb de actiuni, Renault-Nissan urmand sa preia 3,1% din Daimler, in timp ce nemtii vor prelua tot atat din alianta franco-nipona.