Guvernul va suplimenta programul "Rabla" cu încă 50.000 de vouchere, printr-o hotărâre ce va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. El caracterizeaza editia din acest an ca fiind una "spectaculoasa", iar bugetul ajunge la 600 milioane lei, cat pentru casarea a 160.000 de masini vechi. Aproape toti cei care isi iau masina noua prin program vin cu trei tichete.

Din cele 110.000 de vouchere tipărite până în prezent pentru programul "Rabla", ediţia 2010, 105.000 sunt destinate persoanelor fizice şi 5.000 firmelor.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care împarte tichetele către REMAT-urile din întreaga ţară, alocase joi dimineaţă, 94.250 de bonuri, iar unităţile REMAT casaseră 67.182 de maşini.

Prin programul "Rabla" 2010 au fost cumpărate, până joi, 11.693 de maşini noi, fiind trimise spre validare la AFM 33.914 bonuri.

"Asta se întâmplă când îl faci pe om să fie interesat. Dacă vă uitaţi, avem o medie de 2,9 vouchere folosite la cumpărarea fiecărei maşini noi. Vedem că, practic, fiecare om care şi-a cumpărat o maşină nouă s-a agitat, a căutat, a mai găsit două bonuri de cumpărat... Sistemul funcţionează", a spus ministrul.

"Rabla" pentru persoanele juridice merge însă mult mai greu decât în cazul persoanelor fizice, a mai spus ministrul, explicându-şi această evoluţie prin birocraţia impusă firmelor, care trebuie să aducă un dosar "mult mai gros", pentru a se evita suspiciunile ajutorului de stat. Conform datelor prezentate de Borbely, din cele 5.000 de vouchere pentru firme, doar 302 fuseseră acordate de REMAT-uri, fiind în analiză încă 259 de dosare, pentru încă 1.075 de vouchere.

Nici "Rabla" pentru tractoare nu pare un program foarte atractiv, doar şase tractoare fiind casate până joi, fiind în acelaşi timp aprobate 110 cereri pentru casarea de utilaje agricole. "Este încă la început, vom vedea cum va funcţiona în următoarea perioadă", a mai spus Borbely.

Ediţia 2010 a programului "Rabla" a început în 18 februarie, principalele modificări faţă de anii anteriori fiind faptul că în schimbul maşinii casate proprietarul primeşte un voucher care poate fi valorificat la liber, dar şi posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpărarea unei maşini noi. Prima de casare a rămas la 3.800 de lei.