Autoritatile japoneze si compania americana Better Place testeaza la Tokyo taxiuri electrice cu baterii care cand se consuma sunt schimbate in doua minute la o statie speciala, astfel incat masina poate pleca imediat mai departe, ca dupa un plin de benzina. Solutia e testata pe trei masini timp de trei luni, compania americana va incepe si in Israel teste pe taxiuri si in 2011 vrea sa lanseze pe piata daneza si israeliana aceasta solutie, scrie Jerusalem Post.

Experimentul va dura trei luni si implica trei masini bazate pe modelul Nissan Dualis. Masinile au o autonomie de 160 km iar cand bateria e aproape goala ea este inlocuita automat de un robot la o statie speciala de tip QuickDrop instalata de compania americana Better Place.

O masina ajunge astfel sa mearga cu diverse baterii de-a lungul celor trei luni de teste. Compania americana spune ca schimbarea rapida a bateriei constituie un avantaj deosebit deoarece soferul nu mai trebuie sa astepte sapte - opt ore pana ce masina se incarca la priza standard.

Criticile tin insa de faptul ca dezvoltarea unei statii QuickDrop costa mult, astfel ca va fi costisitoare instalarea unei retele extinse. O alta problema tine de faptul ca pentru ca aceasta statie sa poata fi folosita de mai multe tipuri de vehicule, producatorii vor trebui sa standardizeze bateriile, lucru greu de realizat acum.

In Tokyo sunt 60.000 de taxiuri si o masina parcurge in medie 300 km pe zi.