Emil Boc: Automobilul electric nu e o idee nastrusnica, va deveni un lucru real
Premierul va propune infiintarea acestui grup interministerial in sedinta de Guvern de miercuri, si spune ca Romania nu trebuie sa ramana in urma dand ca exemplu Spania, care a anuntat ca ofera subventii de 6.000 de euro pentru cumparatorii de masini electrice.
"Automobilul electric nu este o idee nastrusnica, ci va deveni cat se poate de real", a spus Boc, facand o paralela intre industria auto si evolutia uluitoare a PC-urilor care la inceputuri erau foarte mari, iar in prezent si-au redus semnificativ dimensiunile si au performante crescute. "De maine, vom vorbi de un cadru organizat si de o pregatire coerenta", a spus Boc, referindu-se la strategia care va stabili o serie de lucruri legate de statiile de incarcare, de subventiile oferite si de o serie de chestiuni legate de masina electrica si patrunderea ei in tara.
Boc a mai anuntat ca, pana in prezent, prin programul Rabla s-au cumparat 12.300 de masini noi, iar datele APIA indica faptul ca pretul mediu al unui automobil nou e 10.000 euro. Pana acum, au fost distribuite 103.000 de tichete pentru persoane fizice si 400 pentru firme, urmand ca Ministerul Mediului sa prezinte in sedinta de Guvern de miercuri proiectul de suplimentare a programului cu 50.000 de tichete. Datele APIA arata ca varsta medie a masinilor casate prin program este 20 de ani.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Bun exemplu spania. Au bagat jde milioane de euro si in subventii pentru eoliene. Al caror cost energetic de multe ori nu se recupereaza pana la sfarsitul perioadei de viata.
Au bagat jde milioane de euro si in alte baloane. Precum cel imobiliar. Sunt printre campionii europeni la acest capitol.
La fel cum sunt campioni si la datorii. Doar nu degeaba fac parte din grupul PIIGS. Care cat de curand for ramane fara Grecia, deci vor deveni grupul PISS.. pardon PIIS.. :-)
N-ai citit ce zicea? ca atunci cand era mic il trimiteau cu gastele?
A ramas omu' cu o nostalgie pt. masinutze - asta se vede si din CATI bani baga in "rabla", care nu face decat sa CREASCA poluarea!
Deci hai sa ne concentram putin, da?
asta e si ideea, sa inlocuim petrolul care n-o sa mai fie, cu energie eoliana, solara, si masini electrice.
Cred ca va trebui sa-ti schimbi si tu tractorul cu unul electric pana la urma
Insa pasi trebuie facuti...pentru ca mai devreme sau mai tarziu, presupunand ca vom mai exista dupa 2050 o sa trecem si noi incet, incet pe fuziune probabil...
:)
E normal sa ne dorim automobile electrice,din considerente destul de evidente,dar ar trebui la fel de normal ca, inainte de acele automobile electrice sa ne dorim sa construim nistre STRAZI,nu suspendate si nici zburatoare, ci niste simple strazi pe care s aputem circula fara sa ne rupem gaturile.
La fel de normal este sa ne dorim sa nu ne mai imprumutam intr-o veselie de la FMI ca apoi sa devenim sclavii acestora.E normal sa mai taiem din cheltuielile de la buget...E normal sa facem multe lucruri normale,dar si mai "normal",din pacate, e sa fim oameni politici si sa turuim vrute si nevrute fara sa avem niciun FUNDAMENT.
Domnule Boc.Pana la automobilele electrice,ca PRIMA PRIORITATE ABSOLUTA,ne-am dori locuri de munca, conditii mai bune de trai,mai putina jecmanela din avutul public, samd.
Dupa ce ne veti fi oferit aceste lucruri de BAZA, abia atunci vom privi cu ochi buni declaratia dumneavoastra si va promitem, ca in acea zi, cand ne vom lafai in bunastare si nu vom mai avea grija zilei de maine, ne vom gandi cu placere si la necesitatea automobilului electric.Pana atunci,din pacate,e doar o idee "nastrusnica".
Cand faci planuri intai sa te gandesti la prioritati!
0. planuri de promovare a instalatiilor PV/Fotovoltaice, Eoliene si alte surse alternative
ca astea nu doar ca sunt verzi dar mai dau de lucru prin Romania si mai ales ne scutesc de cheltuieli uriase cu importul de resurse fosile care dupa cum vedem in ultimii 30 de ani cresc si cresc si nu se mai opresc....
1 Cai ferate electrificate, si extinse nu inchise cantoanele -chiar si alea istorice- cum se intampla in Vestul Romaniei, Arad, Timis, Caras.
2. Trenuri mai confortabile, flexibile cu vagoane mai putine dar frecventa mai mare,
3. Peroane la nivelul platformei tranului ca in 100 de ani de cand ne-am unit cu teleormania nu am reusit nici macar asta cu toate ca sunt la cantoanele si garile construite de pe timpul habsburgilor.
4. Mijloace de lagatura cu statiile de cale ferata in localitati..
5. In marile orase legaturi cu Aeroporturile.
6. Banda rezervata transpurtului in comun.
7. Planuri de Urbanism si ReUrbanism cu Mai multe linii de troleu si tramvaie caci tot electric finctioneaza si nu esapeaza gaze in plamanii pietonilor si a locuitorilor oraselor.
8. restrictionarea centrelor si ocololirea centreleor cu cai de centura. In Timisoara guvernele teleormanoide au reusit dupa 20 de ani un arc de cerc de centura de 40 de grade doar !!!???
9.Piste de biciclete rezervate si legislatie care sa permita confiscarea masinilor parcate pe caile de rulare biciclete si trotuare. Marea parte a oraselor romanesti sunt la masura bicicletei daca nu a pasului...care ne mai si scapa de colesterol si glicemii si bolile asociate cardio, diabel si altele adica scutim bgetul de mega cheltuieli cu tratamentul
10. Inainte de masini electrice....scuterele electrice sunt mult mai atractive dpdv al performantelor autonomie, consum si pret.
12. dupa ce am facut toate astea putem sa ne ocupam si de electrocaruri d-astea.
Poate inca nu ai aflat da pe la ei sunt resursele de Lithium!!!!
siiii...lithiumul va fi aurul transportului in noul mileniu...
I-ai cerut scuze pt mercenarul de Harghita care a vrut sa-l omoare???!!! Sau nu o stii nici pe asta ...ma indoiesc! ca nu stii.
Sau astepti sa iasa razboi civil cu aia prietenii aliatilor nostrii SUA din Santa Cruz!
Da pana la asta ai altele de facut...
Prioritati, Prioritati, Prioritati!!!
http://www.wired.com/autopia/tag/electric-airplane/page/2/
Nici macar ATAT nu e prevazut drept "criteriu de finantare" la "Rabla": un numar maxim de litri consumati pe suta de km (sau limita maxima a emisiilor, calculate in functie de tipul masinii)!
Atat de mincinos este, incat nu ii crapa obrazul, pentru ca si-a batut joc de sosele si, mai ales, de caile ferate (Ministerul Transportului zice ca "nu are bani de cofinantari" pt. fondurile europene, cu toate ca numai din IMPOZITELE pe salariile celor care ar lucra la autostrazi / cai ferate samd. si din TVA-ul pe achizitiile facute si pe serviciile prestate s-ar fi adaugat o suma BUNA la buget)!
Tipul da si el din gura pe teme care "dau bine" (si mai face un "comitet", sa mai ia si aceia niste "indemnizatii") dar minte de ingheatza apele! Sau mai exista varianta ca l-a momit cineva, cu ceva "foloase" din chestiile astea, pt. el sau pt. neamurile lui sau pt. Partid :-p
- varfurile preturilor la petrol au adus dealungul istoriei crize economice, credeti ca $147 pe baril nu a functionat ca un catalizator asupra crizei actuale?
- in plina criza barilul de petrol a ramas in jur de $80 in conditiile in care zeci de ani a costat 15-25$ pe baril, preturi considerate corecte pentru toti;
- in mai toate cartile vechi de peste 10 ani se vorbeste de criza energetica ce va urma peste 10-15 ani, hmm nu da la nimeni nimic de gandit?
- din studii, turbinele eoliene produc cam de 8 ori energia necesara construirii, montarii si intretinerii lor pe tot parcursul celor 20-30 de ani de exploatare;
- tot din studii se pare ca panourile solare fotovoltaice deabea acopera energia necesara realizarii lor si asta dealungul a cel putin 20 de ani de exploatare;
- motorul electric are o eficienta/randament de peste 90% in a transforma curentul electric in lucru mecanic vs. ~25% la motorul cu ardere interna pe benzina;
- acumulatorii pe litiu au peste 95% eficienta de stocare a energiei electrice;
- curentul electric poate fi produs printr-o multitudine de surse cu randament mare, de unde si problema marilor companii petroliere de a ne tine dependenti de ele; de asta au si ras de pe fata pamantului la propriu / au tocat in bucatele toate masinile electrice EV1 din california inclusiv o masina expusa intr-un muzeu a fost luata si tocata in ciuda protestelor masive ale oamenilor;
Sunt foarte multe de spus, insa economia viitorului va fi electrica sau ne vom intoarce la evul mediu, resursele fosile ieftine si usor exploatabile sunt aproape epuizate.