Salariile din industria auto romaneasca au crescut in ultimii ani, iar daca ritmul va continua, Romania risca sa devina neatractiva, iar cativa din marii jucatori din auto ar putea decide sa se mute in tari cu forta de munca mai ieftina, a spus vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, la o conferinta pe teme auto organizata de Mediafax. Pana atunci, spune Stroe, industria romaneasca producatoare de componente mai are potential de dezvoltare, mai ales ca zona de Est a tarii aproape ca nu are fabrici in domeniu.

Stroe, care detine si functia de presedinte la Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania, avertizeaza ca in ultimii ani salariile din industria auto au crescut, si daca ritmul de crestere continua, riscam ca in patru-cinci ani cativa din marii jucatori sa se mute in tari unde salariile sunt mai mici. Stroe da ca exemplu Marocul unde Renault face o noua uzina la care salariile vor fi mai mici decat la noi, astfel ca destinatia va fi atractiva.

In Romania industria auto a generat o cifra de 8,1 miliarde euro in 2008, din care 2,63 miliarde euro au provenit din productia de autoturisme si 5,37 miliarde euro din componente auto. Productia de autoturisme a crescut anul trecut cu 21%, spre 280.000 de masini, dar raportat la populatie stam destul de rau in comparatie cu alte tari din moment ce se produc sub 15 automobile/1.000 de locuitori, in timp ce in Slovenia si Cehia raportul este de 80/1.000, iar in Slovacia trece de 100.

Pe de alta parte, piata auto romaneasca isi continua declinul si in 2010, dupa ce anul trecut inmatricularile de masini noi s-au injumatatit, ajungand la nivelul de 116.000 de unitati. Previziunile Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) indica o scadere de 13,5% pentru inmatricularile de masini noi in tara, spre 100.000 de unitati. Si pentru intreaga Europa sunt prognoze pesimiste, scadere de 13%, iar Germania, cea mai mare piata, va cunoaste o scadere de 28% fata de anul trecut cand programul Rabla a facut minuni. In regiune, Ungaria si Cehia se bucura de previziuni optimiste, crestere de 7,6%, respectiv 3,1%.