Masinile electrice vor saraci bugetele nationale si nu rezolva problema poluarii, spune o coalitie germana de grupuri ecologiste
Vor merge prea multi bani catre subventionarea masinilor electrice, in loc sa se investeasca in a creste eficienta masinilor pe benzina si motorina, spune Juergen Resch care conduce organizatia de protectie a mediului Deutsche Umwelthilfe.
El spune ca in multe cazuri masinile electrice polueaza per total mai mult decat cele cu motor termic fiindca trebuie luat in calcul modul in care electricitatea este produsa din carbune si gaz natural.
O coalitie de asociatii de protectia mediului spune ca o masina electrica ajunge, din cauza combinatiei de surse de electricitate din Germania, sa aiba emisii de peste 120 g CO2/km, ceea ce inseamna destul de mult, dat fiind ca cele mai putin poluante diesel-uri au emisii de sub 100 g/km.
Juergen Resch spune ca subventionarea achizitiei de masini electrice va saraci bugetele care vor trebui sa directioneze miliarde de euro pentru a face aceste masini accesibile ca pret publicului larg.
Germania isi propune sa aiba un milion de masini electrice pe sosele in 2020, iar pe 3 mai, cancelarul Angela Merkel se va intalni cu reprezentantii industriei auto si cu cei din energie pentru a discuta viitorul masinilor electrice.
La nivel european s-a inceput elaborarea unei strategii si se doreste standardizarea punctelor de incarcare pentru masinile electrice, astfel incat sa poata fi folsite pentru toate modelele de pe piata.
Masinile electrice sunt prezentate ca o solutie "curata" pentru viitor deoarece nu au emisii poluante in trafic. Totusi, grupurile ecologiste atrag atentia asupra faptului ca lucrurile nu stau chiar asa de bine, iar dezvoltarea masinilor electrice poate avea efecte nebanuit de grave asupra bugetelor.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Acestea sunt calcaiul lui ahile si pana ce pretul bateriilor nu va scadea de vreo 10 ori sau vom gasi o alta forma de stocare, electricele sunt doar o risipa de energie.
Daca te intrebi cum este posibil, afla ca 90% din energia produsa de un vehicul clasic in mediul urban este folosita pentru accelerarea lui sau urcarea pantelor. Aceasta energie este transformata invariabil in caldura la franare si iremediabil pierduta. Ca sa deplasezi un vehicul cu viteza constanta ai nevoie doar sa invingi frecarea (cu aerul si in lagarele osiilor) ceea ce reprezinta foarte putin la viteze urbane.
Vehiculul electric (la fel si locomotivele electrice) franeaza electric si recupereaza 90% din energia cinetica a miscarii reincarcand bateria (sau pompand energia inapoi in reteaua electrica). Exceptie fac totusi tramvaiele si troleibuzele ieftine sau s/h ce le vezi in Romania - acestea franeaza clasic transformand energia cinetica in caldura.
Daca obisnuiesti sa ai un modest consum de 40 de litri de benzina pe luna, inchipuie-ti ce inseamna sa consumi doar energia echivalenta a 4 litri, mai ales ca benzina si electricitatea au acelasi pret pe unitatea de energie.
Apropo, tu ai catenara din garaj la lucru ?
Tot ce ai insirat tu acolo nu are nici o legatiura cu poluarea si risipa de energie care se face pentru producerea bateriilor in acest moment.
Aceasta risipa de energie este mascata prin subventii, dar costul energetic total al unei masini cu baterii este mai mare decat al unui autoturism clasic in acest moment.
Dar tramvaiele si troleibuzele sigur nu au franare recuperativa.
Apoi, daca vine vorba de automobile, este imposibil ca ele sa fie alimentate prin catenara - cum spunea si colegul anterior. Si, a propos? S-a pus la socoteala si cheltuiala pentru constructia si intretinerea catenarei? Din cauza acestor costuri merita sa fie electrificate doar caile ferate pe care este un trafic intens. Altfel nu. Asta este motivul pentru care in USA, Canada si Australia se folosesc locomotive diesel-electrice si nu prea sunt mai deloc linii electrificate. Si nici in Rusia si fostul tarile fostului U.R.S.S. nu sunt mai deloc linii electrificate.
Apoi autonomia pe care o asigura bateriile la un autoturism este mult mai mica decat un rezervor de 30-40l de benzina/motorina.
Plus, energia electrica se obtine in cea mai mare parte din petrol sau din reactoare nucleare. Eolienele, solarele, si alte surse sunt tare scumpe.
Ca sa ia banii de la oameni, hai sa caute sa impuna masini electrice, care sunt mai scumpe. Subventii de la stat? Dar si statul are banii aya din impozitele pe care le ia de la noi, fraierii. Deci iata o conspiratie la cel mai inalt nivel ca sa jecmaneasca pe tori.
Nu zic ca nu este cazul sa se cerceteze ce surse alternative de energie s-ar putea gasi, dar deocamdata sigur nu e timpul pentru automobile electrice, cel putin nu pentru autoturisme electrice.
Vrei electric, atunci ia treci sa folosesti transportul comun!
Energia eoliana este o mare vrajeala de facut bani. Este foarte scumpa, pentru ca acele mori de vant costa foarte mult, se strica foarte des, iar energia pe care o produc este insuficienta pentru cerere.
Energia pe baza de carbune devine si mai poluanta odata cu cresterea galopanta a cererii... Cred ca exista multa dreptate in cele spuse de nemtii acestia.
Sa nu uitam ca pentru producerea benzinei /motorinei este nevoie de o gramada de energie entru a o obtine din petrol, pe cand o centrala poate sa foloseasca direct petrolul pentru a produce enrgie electrica
eficienta unui motor termic e mult mai scazuta decat o termocentrala unde poti pune filtre etc asa ca cei care sar in sus la motorul electric sunt platiti de marile grupuri petroliere...
Nemtii aia daca or fi facut niste calcule si or sa le prezinta s-ar putea sa aibe nitzica dreptate.
Parerea mea ar fi ca se ne gandim la surse alternative, realmente eficiente, cat mai independente de elemente ale naturii si cat mai putin poluante, vezi fuziunea nucleara si o metoda eficienta de conversie a ei in alt tip de energie utila.
O mica intrebare pt "specialisti":
- ce poluare se face la fabricarea unei baterii Nichel-Cadmiu de dimensiunea celor necesare pt un automobil electric???
Just google it and be amazed!
Hai sa nu mai mancam rahat pe teme de poluare produsa de automobile. Poluarea in Europa este la mai putin de jumatate decat era in anii 70.
Daca chiar vrem o solutie mai eficienta putem trece la sisteme duale de genul generator electric pe combustibil diesel sau benzina care actioneaza un motor electric. Oricum tehnologia asta are aproape 100 de ani si este folosita cu succes in mijloace de transport prea mari ca sa accepte o transmisie mecanica de genul cutiei de viteze.
O alta solutie ar fi un design inteligent al transporturilor in orase pt a reduce la minim necesitatea de a avea o masina.
Pt eliminarea completa a motoarelor termice cred ca mai trebuie sa avansam tehnologic inca foarte mult timp.
Pe moment este doar o utopie!
De cand a avut eruptia vulcanului islandez, lumea a inceput sa-si aduca aminte cam ce ziceau unii savanti in plina epoca de isterie a incalzirii globale:
- o ora de eruptie a unui vulcan mediu (nu stiu ce inseamna un vulcan mediu) produce o poluare mai mare decat produce intreaga omenire intr-un an.
Inainte, URAAAAA
Eu am 120 de kile si ma ofer voluntar pentru orice econazy capabil sa se inhame la ricsa si sa ma duca 50 de km pe zi. Gratuit, bineinteles, de dragul salvarii planetei. Astept oferte.
Chiar si politicienii mituiti de concernele petroliere, s-au saturat de santajul lor.
2. curentul electric se poate produce dintr-o multitudine de surse curate si chiar in cazul celor "murdare" (centrale termice pe gaz/carbune) randamentul este mult superior motoarelor termice datorita cogenerarii si a functionarii constante;
3. mai in alta stire tot domnii nemti plateau consumatorii de energie electrica intrucat exista un exces de productie datorat turbinelor eoliene, aceea energie in exces produsa mai ales noaptea poate fi stocata in acumulatoarelor masinilor electrice si folosita ziua, sa fi scapat ei care sunt niste meticulosi aspectul asta?
4. marile grupuri "ecologiste" din germania au fost finantate/sunt finantate de fostele servicii secrete sovietice/acum de cele ruse, de ce oare? foarte simplu, ca sa nu piarda o piata buna pentru gaze si petrol.
De asta Germania a abandonat programul nuclear si s-a transformat in cel mai mare consumator al gazelor si petrolului exportat de rusi. Mai rau de atat, fac si lobby pe tema gazelor si petrolului adica a dependentei.
5. energia fosila ieftina este pe ultima suta de metrii, iar cea scumpa nu o sa fie in stare sa-i ia locul nici macar la nivelurile consumurilor actuale, cine cunoaste subiectul "tar-sands"-urilor din Canada intelege despre ce este vorba.
Culmea dar automobilele chiar se controleaza fiecare in parte si se cheama ITP si omologare. Variatia nivelului acceptat apare insa la fiecare tara.
Faza cu stocarea energiei pe timpul noptii in automobile este pur si simplu hilara.
Tu ai idee cata energie cnsuma o otelarie care functioneaza pe curent electric si nu pe furnale cu carbuni? Este imposibil sa stochezi o asemenea cantitate de energie!
Sisturile bituminoase de care pomenesti in Canada sunt cu mult mai poluante decat lignitii dar sunt la fata locului si incep sa devina "affordable".
Oameni buni, faceti bine si cititi un pic despre tehnologie si despre ce si cum se fabrica in realitate pt ca nici un filozof sau jurnalist nu o sa poata sa-ti dea de mancare si nici nu o sa fie in stare sa-ti faca o casa.
Ca sa-ti dai seama ce inseamna tehnologia va recomand un execrcitiu simplu: - spalati-va hainele fara masina de spalat si fara detergenti si doar cu mana, sapun si perie (daca aveti blugi).
Sunt convins ca in momentul de fata sunt vandute sute de mii de produse inutile si sustin eliminarea pungilor de plastic si reciclarea, dar idei de genul renuntaruii la motoare termice ma fac pur si simplu sa rad isteric.
Cred ca o idee mai buna ar fi eliminarea lucrurilor inutile si eficientizarea marilor consumatori. O idee buna ar fi si o cerinta de eficienta si reliabilitate a produselor vandute pentru ca ar reduce consumurile aiurea.
Solutia pt scaderea consumului energetic, si deci si al poluarii, cred eu, este eficientizarea automobilelor clasice prin imbunatatirea randamentului motorului termic si prin scaderea greutatii automobilui. Nu vi se pare curios ca trebuie sa plimbati 1000 kg (greutatea unui automobil) ca sa va deplasati dvs, care in medie aveti sub 100kg?
Una peste alta cred ca ecologistii germani au dreptate!
Din pacate nu ne permitem materiale mai usoare si mai rezistente mecanic (exista si astea).
In general automobilele sunt facute sa care 5 oameni si bagajele aferente (50kg).Vezi talonul.
Consider ca un sistem motor electric alimentat de generator electric antrenat de un motot termic este cam cea mai buna si usoara solutie pe moment. Dar este inca scumpa.
Soluţia ar fi aplicabilă şi la automobilele electrice, inclusiv pentru a le încărca din mers bateria.