Sustinerea masinilor electrice inseamna directionarea unor miliarde de euro pentru subventii, iar modul in care este obtinuta electricitatea nu le face mai putin poluante decat masinile cu motor termic, spun cateva grupuri ecologiste germane, citate de Automotive News. Germania vrea sa aiba un milion de masini electrice pe sosele in 2020, insa in prezent niciunul din marii producatori auto nu vinde masini electrice in cea mai populata tara din UE. Tari precum Irlanda ofera subventii de pana la 5.000 de euro cumparatorilor de masini electrice, pentru a mai diminua dezavantajul legat de pretul foarte mare.

Vor merge prea multi bani catre subventionarea masinilor electrice, in loc sa se investeasca in a creste eficienta masinilor pe benzina si motorina, spune Juergen Resch care conduce organizatia de protectie a mediului Deutsche Umwelthilfe.

El spune ca in multe cazuri masinile electrice polueaza per total mai mult decat cele cu motor termic fiindca trebuie luat in calcul modul in care electricitatea este produsa din carbune si gaz natural.

O coalitie de asociatii de protectia mediului spune ca o masina electrica ajunge, din cauza combinatiei de surse de electricitate din Germania, sa aiba emisii de peste 120 g CO2/km, ceea ce inseamna destul de mult, dat fiind ca cele mai putin poluante diesel-uri au emisii de sub 100 g/km.

Juergen Resch spune ca subventionarea achizitiei de masini electrice va saraci bugetele care vor trebui sa directioneze miliarde de euro pentru a face aceste masini accesibile ca pret publicului larg.

Germania isi propune sa aiba un milion de masini electrice pe sosele in 2020, iar pe 3 mai, cancelarul Angela Merkel se va intalni cu reprezentantii industriei auto si cu cei din energie pentru a discuta viitorul masinilor electrice.

La nivel european s-a inceput elaborarea unei strategii si se doreste standardizarea punctelor de incarcare pentru masinile electrice, astfel incat sa poata fi folsite pentru toate modelele de pe piata.

Masinile electrice sunt prezentate ca o solutie "curata" pentru viitor deoarece nu au emisii poluante in trafic. Totusi, grupurile ecologiste atrag atentia asupra faptului ca lucrurile nu stau chiar asa de bine, iar dezvoltarea masinilor electrice poate avea efecte nebanuit de grave asupra bugetelor.