Ford a solicitat AVAS reanalizarea unor clauze ale contractului de vanzare - cumparare de actiuni la Automobile Craiova, iar urmatorul pas tine de emiterea unei Hotarari de Guvern pentru crearea unei comisii care sa negocieze cu Ford modificarile, arata un proiect de hotarare publicat pe site-ul AVAS. Ford a inceput productia in toamna trecuta la uzina din Oltenia, insa pana acum a produs in total sub 1.000 de utilitare Transit Connect.

UPDATE 3: Ford ar vrea o modificare a numarului de unitati pe care ar fi trebuit sa le produca anul acesta la Craiova, au declarat, pentru HotNews.ro, surse guvernamentale.

Reanalizarea ar putea avea legatura cu faptul ca este posibil ca Ford sa nu-si poata indeplini tintele de productie pentru anul in curs, din cauza crizei economice, compania riscand astfel sa fie penalizata.

In cativa ani, productia ar trebui sa ajunga la 300.000 de unitati, insa estimarile indica, pentru 2010, circa 20.000 de unitati, pe fondul inceperii productiei unui nou model.

UPDATE 2: Ford sustine ca isi mentine angajamentele, insa nu a precizat ce anume vrea sa renegocieze, in ciuda insistentelor HotNews.ro.

UPDATE1: Guvernul a aprobat miercuri o Hotarare privind infiintarea unei comisii in vederea reanalizarii clauzelor din contractul de privatizare. Comisia va fi formata din repezentanti ai AVAS si Ministerul Finantelor. Nu au fost discutate motivele reanalizarii clauzelor contractuale.

In contextul crizei economice si financiare globale, care a afectat dramatic economiile din tarile cele mai dezvoltate, cu efecte dramatice pe piata producatorilor din industria auto din intreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vanzare-cumparare de actiuni. Avand in vedere ca Hotararea Guvernului nr 37/2007 privind constituirea Comisiei de Privatizare si-a incetat aplicabilitatea, este necesara emiterea unei noi hotarari de Guvern privind constituirea unei comisii interministeriale de negociere, avand in componenta reprezentanti ai urmatoarelor institutii:

- Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului

- Ministerul Finantelor Publice

- Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

- Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

- Secretariatul General al Guvernului

La prima reuniune a comisiei ce se va constitui, Ford va veni cu propuneri concrete de modificare a contractului de vanzare - cumparare, urmand ca aceste propuneri sa fie negociate cu reprezentantii statului. Rezultatele negocierii vor fi aprobate prin Memorandum de catre Guvernul Romaniei, vor fi trimise spre avizare Comisiei Europene si ulterior vor fi supuse aprobarii Guvernului Romaniei sub forma de ordonanta/lege, se mai mentioneaza in proiectul de hotarare.

Comisia va fi condusa de presedintele AVAS si va negocia pentru a incheia un act aditional la contractul incheiat la 12 octombrie 2007 de AVAS si Ford Motor Company.

Ford a produs sub 1.000 de masini din septembrie anul trecut cand a inceput productia Transit Connect la Craiova. Productia este mica fiindca uzina e in dezvoltare pentru introducerea in productie a unui nou model spre finele acestui an, dar si fiindca cererea de vehicule comerciale este mult mai mica din cauza crizei.

UPDATE Pozitia Ford nu dezvaluie detalii despre modificarile solicitate de compania americana

"Angajamentul pe care Ford si l-a asumat fata de Craiova si Romania ramane neschimbat. Astfel, planul nostru este acela de a indeplini angajamentele asumate in privinta locurilor de munca, a investitiei si a capacitatii de productie. Toate acestea se intampla in pofida crizei economice fara precedent, care a inceput de cand Ford a semnat contractul de privatizare.", a spus Nadia Crisan, membru al Consiliului de Administratie al Ford Romania.