AvtoVaz, compania care produce masinile Lada, a raportat pierderi de 1,6 miliarde dolari anul trecut, pe fondul injumatatirii nivelului vanzarilor din cauza crizei, noteaza Reuters. Compania producea anual peste un milion de masini in vremurile bune, insa anul trecut nu a depasit 350.000, dar programul Rabla ii ajuta puternic vanzarile in prezent. Renault detine 25% din AvtoVAZ, iar in cativa ani vor fi produse la uzinele Lada si masini care folosesc platforme de la Renault - Nissan.

AvtoVaz a inregistrat pierderi de 49,2 miliarde ruble (1,6 miliarde dolari) anul trecut), fata de 24,7 miliarde dolari in 2008. Si vanzarile au scazut anul trecut cu 45%, pana la nivelul de 92 miliarde ruble (2,97 miliarde dolari).

Compania produce peste un milion de masini anual inainte de criza, in 2008 productia a scazut la 800.000, iar anul trecut s-a prabusit la 350.000.

Totusi, AvtoVaz estimeaza ca anul acesta ar putea trece pe profit, dupa ce in mai vanzarile au urcat cu 62% datorita programului Rabla dedicat companiilor care produc masini in Rusia.

S-a vorbit anul trecut despre un posibil faliment al Lada, insa autoritatile ruse nu si-a pus aceasta problema deoarece orasul Togliatti unde se afla uzina e dependent de Avtovaz si ar intra in colaps daca gigantul auto ar cadea.