Asa-zis-ul "automobil zburator" sau mai exact micul avion care se poate conduce si pe drumurile publice, are mari sanse sa ajunga la primii clienti in 2011, dupa ce autoritatile din SUA au facut o derogare de la regulamentele legate de greutate. Practic, micul aparat produs de compania Terrafugia a fost incadrat la categoria "avioane usoare de agrement", chiar daca are cu 50 kg mai mult decat prevad regulamentele. Asta inseamna ca licenta poate fi obtinuta dupa numai 20 de ore de zbor, insa "automobilul zburator" costa 200.000 de dolari.

Terrafugia transitionFoto: Terrafugia

Vehiculul Terrafugia Transition poate fi condus si pe sosea, ca un automobil clasic, insa se poate transforma in avion cand sunt intinse aripile, in aer avand o autonomie de peste 600 km si putand zbura cu pana la 180 km/h. Pentru a decola, este nevoie de o suprafata neteda de circa jumatate de kilometru, insa pe sosea aripile se pliaza datorita unui motoras electric, iar masina poate fi condusa ca un automobil normal, cu un consum mediu de circa 8 litri/100 km.

Autoritatea Federal Aviation Administration (FAA) a facut o derogare si a inclus Terrafugia la categoria "avioane usoare de agrement", chiar daca, la cele 650 kg, e mai greu cu circa 50 kg decat limita admisa. Totusi, kilogramele in plus s-au adaugat fiindca au fost adaugate elemente de siguranta necesare circulatiei pe sosea, precum airbag sau zone de deformare.

Compania producatoare spune ca a primit deja 70 de comenzi pentru aparatul care se vinde cu 194.000 de dolari. Cei interesati au depus un avans de 10.000 de dolari, e de asteptat ca testele intense sa inceapa in primavara viitoare.

E clar ca vehiculul nu e unul de volum. Nici nu va putea fi folosit in oras pentru a zbura de acasa la serviciu, insa combinatia dintre automobil si avion este fascinanta si aduce, macar pentru cativa oameni cu foarte multi bani, filmele SF in realitate.