Oricat de ciudat ar parea, Federatia Nevazatorilor din SUA sustine intensificarea cercetarilor pentru dezvoltarea unor automobile adaptate astfel incat sa poata fi conduse si de orbi, scrie The Telegraph. La anul se vor face teste cu persoane fara vedere la volan si ideea ar fi ca soferul sa fie alertat asupra obstacolelor de pe drum prin curenti de aer ce ies dintr-un mic panou din bord sau sa fie sfatuit cand sa ia curbe, prin manusi care vibreaza.

National Federation of the Blind si prestigiosul institut Virginia Tech vor ca in 2011 sa faca demonstratii cu un prototip la volanul caruia sa fie o persoana fara vedere. Automobile super-tehnologizate dotate cu zeci de senzori exista deja si pot parcurge un anumit traseu fara sofer, fiind deja celebru concursul international DARPA Challenge unde astfel de masini fac demonstratii.

Pornind de la aceste masini care se conduc singure si pot detecta obstacolele, pentru a le ocoli, vehiculul destinat orbilor ar trebui sa dispuna de cateva sisteme de avertizare cu totul sepciale, astfel incat cel de la volan sa stie ce trebuie sa faca. Spre exemplu, va exista un panou cu mici gauri prin care va iesi aer comprimat pentru a-l avertiza pe sofer de prezenta unor obstacole pe drum sau de apropierea de alte vehicule. Vor putea exista si manusi cu mici motorase care vor vibra pentru a-i indica soferului cand trebuie sa accelereze, sa vireze si in ce directie, totul ca parte a unor modificari ce tin de o "interfata non-vizuala".

Asociatia Nevezatorilor spune ca astfel de masini trebuie sa existe si ca sunt de viitor. Prezenta lor ar dovedi ca si cei cu grave deficiente de vedere pot face lucruri de neconceput in prezent. Asociatia spune ca va fi nevoie ca masinile sa fie testate cativa ani, insa daca vor ajunge pe strazi ar putea schimba perceptia fata de persoanele cu handicap de vedere.

De ani buni exista si un concurs de viteza pentru soferii orbi, iar in aprilie un cantaret turc a atins viteza de 292 km/h singur, la volanul unui Ferrari.

Cat despre sansele ca masina destinata orbilor sa ajunga in trafic, trebuie sa admitem ca sunt foarte mici. Chiar si dintre cei care au carnet sunt unii care conduc ca si cum ar avea mari probleme de vedere, asa ca un orb la volan ar trimite fiori de panica celor din trafic. In plus, modificarea unei masini ar fi extrem de scumpa, instalarea tuturor senzorilor si mecanismelor de avertizarea ducand costul la niveluri de neimaginat.