Producatorul de acumulatori Rombat din Bistrita va incepe in 2012 sa fabrice baterii pentru automobile hibride, a declarat directorul general al companiei, Ioan Repede, citat de 0-100.ro. Bateriile vor fi furnizate grupurilor Renault si PSA Peugeot - Citroen, iar compania spera ca jumatate din suma necesara proiectului sa vina din bani europeni. Rombat are 600 de angajati si estimeaza o cifra de afaceri de 65 milioane euro anul acesta.

Rombat ar putea construi o noua fabricaFoto: rombat.ro

“Pentru a incepe fabricatia de baterii pentru masini hibride, Rombat are un proiect de 15 milioane euro pentru o noua fabrica”, a spus Repede. Compania spera sa obtina jumatate din suma din fonduri europene, insa are si un plan B in cazul in care proiectul va fi refuzat, respectiv va extinde fabrica existenta, dar cu o investitie mai mica.

“Ridicarea noii fabrici ar presupune crearea a circa 100 de noi locuri de munca”, a spus Repede. Bateriile pentru masini hibride vor fi livrate grupurilor Renault si PSA Peugeot Citroen, pentru a fi montate in doua tipuri de vehicule: * micro hibrid 1, adica masini echipate cu tehnologie Stop & Start, care opreste automat motorul cand masina sta pe loc la semafor sau in aglomeratie si il reporneste cand soferul intentioneaza sa demareze (la eliberarea pedalei de frana la masinile automate si la apasarea ambreiajului la vehiculele cu transmisii manuale). * micro hibrid 2, care presupune existenta unui sistem Stop & Start in asociere cu un sistem de recuperare a energiei la franare (pe principiul dinamului de bicicleta).

Potrivit sefului Rombat, in urmatorii zece ani “batalia” se va duce pe segmentul masini micro hibride, de aceea compania nici nu intentioneaza pe termen scurt si mediu sa investeasca bani in dezvoltarea de acumulatori pentru masini electrice. Rombat a deschis joi, in cadrul unui eveniment de presa, al doilea centru din Bucuresti (primul e in Militari) si al noualea din tara. Investitia s-a ridicat la 420.000 euro. Centrele au o suprafata de pana la 5.000 de metri patrati si cuprind showroom, service auto si depozit pentru 8.000 de baterii. Compania intentioneaza sa deschida circa trei noi astfel de centre, printre care inca unul in Bucuresti si in orase precum Cluj-Napoca si Piatra Neamt.

Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 264 milioane lei (64,5 milioane euro), mai mare cu 22% comparativ cu 215 milioane lei in 2009, iar exporturile vor urca cu 32%. La Rombat lucreaza 680 de angajati, iar la nivel national exista o retea de service formata din circa 100 de reprezentante.