Preturile medii reale la automobile pentru consumatori, tinand cont si de inflatie, au scazut in 24 din cele 27 de state membre in cursul anului 2009, scaderea fiind de 10,1% in Romania. Preturile au scazut cel mai puternic in Slovenia, circa 13%, dar au crescut in tari precum Marea Britanie si Suedia, arata un raport detaliat al CE. Desi la nivelul UE preturile la masini au scazut in 2009, serviciile de post-vanzare s-au scumpit, mai arata raportul.

Variatia medie a preturilor la masinile noi in statele non-UEFoto: Eurostat

Indicele preturilor UE pentru automobile (care reflecta preturile nominale platite de consumatori, inclusiv rabaturi, TVA si taxe de inmatriculare) a crescut cu 1,1%, fata de cresterea cu 1,7% a preturilor de consum generale, ceea ce s-a tradus printr-o scadere a preturilor reale la automobile de 0,6%.

Preturile reale la automobile pentru consumatori, exprimate in monedele corespunzatoare, au scazut in 24 din cele 27 de state membre in cursul anului 2009. Scaderea preturilor reale a fost foarte pronuntata in Slovenia (-13,4%), Lituania (-11,1%), Slovacia (-11%), Romania (-10,1%), Republica Ceha (-9,4%), Malta (-9,2%) si Bulgaria (-9,1%). Aceste reduceri de preturi ar putea fi explicate prin faptul ca in 2009 majoritatea noilor state membre au fost afectate mai puternic de recesiune decat UE in ansamblu. In ceea ce priveste pietele mai mari, preturile reale au scazut cel mai mult in Spania (-4,7%).

Preturile s-au mentinut in Olanda si au crescut in Regatul Unit (+7,7%) si Suedia (+2,7%). Totusi, trebuie spus ca in aceste ultime doua tari cumparatorii au beneficiat de o reducere extraordinara a preturilor (-9,7% si, respectiv, -5%) in 2008, astfel incat, per ansamblu, beneficiaza acum de conditii mai bune decat la inceputul anului 2008.

Raportul CE arata ca preturile la automobile au scazut in 2009, insa preturile pentru serviciile de reparatie si intretinere, precum si pentru piesele de schimb au continuat sa creasca mult peste nivelul inflatiei, ceea ce confirma necesitatea normelor mai stricte in materie de concurenta, in vigoare in acest sector cu incepere de la 1 iunie.

"Ma bucura faptul ca, in Europa, consumatorii continua sa beneficieze de o puternica concurenta pe pietele de vanzare a automobilelor. In acelasi timp, sunt surprins sa constat ca preturile pentru reparatii si piese de schimb au continuat sa creasca in perioada de recesiune economica. Aceasta demonstreaza ca asigurarea unei concurente mai mari pe piata post-vanzare a fost alegerea corecta, care ar trebui sa duca la servicii mai eficiente spre folosul consumatorilor europeni", a declarat in comunicat Joaquin Almunia, vicepresedinte al Comisiei responsabil de politica in materie de concurenta.

Pe de alta parte, diferentele de pret intre statele membre, astfel cum sunt exprimate in preturile de catalog ale producatorilor, au scazut semnificativ in 2009, cu o deviatie medie standard ce s-a redus de la 9,8% la 8,5% (-1,3%), cu exceptia zonei euro, unde a crescut usor de la 6% la 6,5% (+0,5%). Aceasta se datoreaza in principal stimularii cererii de autovehicule mai mici, generata de acordarea, in unele tari, a unor subventii destul de generoase pentru reinnoirea flotei.

Interesant este ca diferentele de preturi la unele modele intre cea mai scumpa piata din zona euro si cea mai ieftina sunt foarte mari. Spre exemplu un Peugeot 206 nou era mai scump cu 39% in Franta, fata de Malta la pretul exprimat fara a tine cont de taxe. Un Renault Clio era cu 32% mai scump in Portugalia, fata de Slovenia.

Raportul privind preturile la automobile este parte a monitorizarii de catre Comisie a sectorului autovehiculelor. Raportul permite consumatorilor sa compare preturile la automobile in Europa si sa valorifice oportunitatile pe care le ofera piata unica a UE.