Prototipul vehiculului care ar putea sa depaseasca viteza de 1,600 km/h la sol a fost prezentat in Marea Britanie
Pilotul Andy Green a depasit in 1997 viteza de 1.220 km/h cu vehiculul Thrust SSC, iar in 2012 va incerca sa atinga o viteza cu peste 350 km/h mai mare, gratie unui vehicul mai puternic numit Bloodhound SSC. Designul masinii-racheta a fost finalizat anul trecut, iar acum s-a ajuns la faza prezentarii unui prototip in marime naturala.
Incercarea de doborare a recordului de viteza la sol va fi facuta in Hakskeen Pan, Africa de Sud peste un an si ceva, pe fundul unui fost lac, cu suprafata foarte plata, ideala pentru atingerea vitezei dorite. Bloodhound va avea trei surse de propulsie: un motor de avion de lupta Eurofighter Typhoon, o racheta si un alt motor ce alimenteaza cu combustibil racheta. Vehiculul va dezvolta 133.000 CP, echivalentul a 180 de masini de Formula 1. Supermasina are 12,8 metri lungime, "cat patru masini Mini parcate una dupa alta", cum spune echipa lui Green.
Prezentarea unui prototip la scara 1:1 inseamna depasirea inca unei etape, iar alte probleme par a fi rezolvate fiindca echipa a anuntat ca a batut palma cu o companie producatoare de componente pentru avioane care va realiza partea din spate a vehiculului la inceput de 2011, in timp ce o alta companie va construi partea din fata.
Echipa a lucrat trei ani pentru ca vehiculul sa aiba o aerodinamica de neegalat, astfel incat viteza de peste 1.600 km/h sa poata fi atinsa. Daca totul merge bine, Bloodhound va fi testat in Marea Britanie la sfarsit de 2011 sau inceput de 2012, iar apoi urmeaza incercarile din Africa de Sud. Masina ar trebui sa atinga 1.600 km/h in 42 de secunde din momentul plecarii de pe loc.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
O altă misconcepție este folosirea KB pentru kilobyte. Corect este kB (pentru kilobyte) și kb (pentru kilobit).
Toate cele bune,
Adrian
Adrian
Calitatea articolului nu o comentez insa reactia ta este de 2 lei.
Practic le trebuie un plan înclinat care să folosească rezistența aerului pentru a presa mașina asupra solului, evitând ridicarea acesteia de la sol. Toată caroseria este un eleron :) Principiul este deja cunoscut.
Adrian
Nu mă înțelege greșit, n-am nimic cu băieții, banii lor, timpul lor... Spun doar că am putea să ne canalizăm geniile în alte direcții mai profitabile pentru omenire.
Mulțumesc pentru minus,
Toate cele bune,
Adrian
Hai mersi,
Adrian
Cercetarea si stiinta e ce ramana dupa noi toti. Stiu ca mai bine iti dadeau tie banii aia... ca oricum ce studiaza ei e complet inutil... normal... ca nu tine de foame si nici de sete.
Frustrati sunt unii... nu vadf mai departe de propiile nevoi fundamentale.
Asa comentau si unii despre apartitiile internetului... si acum... ne place mult... cand averam din spatele tastaturii....
Am incheiat subiectul.
Adrian
Pe de alta parte, iti inteleg bine punctul de vedere... Sunt atitea domenii si probleme care cer solutii inovante cit mai mai rapid...
ps Esti cercetator? Si eu, la baza... Si, deci, sunt un visator... Ce-ai zice de o autostrada speciala pentru masini ce circula la 900 km/h?! Am ajunge din Franta in Romania in 2 ore! :) Oare e doar un subiect de SF?!
1. omul nu este capabil fizic să interacționeze cu astfel de viteze. Sunt supraomenești, trebuie să ne obișnuim cu ideea
2. energia necesară mișcării prin aer la această viteză este mult prea mare pentru a fi folosită pentru un vehicul individual. De aceea persoanele ar trebui grupate pentru a obține o economie de energie. Și s-ar numi tren sau avion sau ce vor mai inventa niște băieți deștepți în viitor.
Apreciez enorm foamea de avans tehnologic, sunt inginer electronist de profesie. Oamenii aceștia evoluează, însă au un picior în barca faimei. World Records Guiness Book se numește țiinta.
E posibil să fi fost înțeles greșit, nu am nimic cu băieții, toată aprecierea mea pentru ei, însă nu văd nici o aplicație directă a ceea ce fac ei. În afară de studierea aerodinamicii care se face mult mai controlat în tunele de vânt. Dacă aș avea de ales între LHC și mașina care circulă cu 1000mph, aș alege LHC-ul.
Încă o dată, este părerea mea, nu înseamnă neapărat că am dreptate.
Toate cele bune,
Adrian
A face un aparat care se deplaseaza in aer cu viteza asta este mult mai usor decat sa faci unul care sa aiba contactul cu pamantul permanent.. Este o realizare imensa daca reusesc sa finalizeze acest proiect.
Bravo lor dacă reușesc, dar nu văd la ce ajută practic (sunt mai chior sau poate nu am viziunea atât de îndepărtată). Știu că se dorea crearea unor trenuri care să circule pe sub oceanul Atlantic, folosind tehnologie maglev, undeva spre 54 de minute între Londra și New York. Poate ar fi mai util dacă ne-am folosi de creierele geniale de care omenirea dispune în astfel de direcții?
Toate cele bune,
Adrian
Ti-o fii tie foame... dar indiferent ce ar cerceta oamenii aia...nu te-ar ajuta pe tine cu nimic oricum. Asa ce de unde frustrarea?
Ciocu mic... si da-ti cu parerea unde te pricepi. E usor sa fii carcotas!
"Ti-o fii tie foame" se scrie "Ti-o fi fie foame". Eu am lucrat in research, tu?
Caută în dicționar definiția frustrării și ai să afli că folosești cuvântul într-un context nefericit.
Adrian
Dar niște case neinundabile n-ar inventa? Că noi am avea mare nevoie :)
Sau niște trenuri care să nu facă accidente (vezi India)?
Adrian
Aceste avioane fara aripi ajuta la progresul stiintific. Nu are rost sa comentam utilitatea cercetarii lor pentru ca majoritatea descoperirilor revolutionare din stiinta au venit din ramurile "obscure" si nu din main stream.
Mie nu îmi trebuie case neinundabile pentru că mă duce puțin mintea să mă mut din calea apei. Dar unora le-ar trebui...
Mersi,
Adrian
0 - 500 m/s in 42s = acceleratie ~12.5g
La acceleratia asta, daca ai 75 de kg, scaunul preia (si te apasa la rindul lui) cu o forta de ~900Kg. Si toata masinaria vibreaza, si tu odata cu ea. Da, organismul rezista la 17g acceleratie eyeball-in timp de citeva minute, dar nu cred ca in conditii de vibratii. De aia, prin experimentul asta se testeaza si limitele omului nu doar ale masinii.
1.600 km/h = 444 m/s, acceleratie 10.6g, forta 800kgf la masa de 75kg. Restul ramine valabil.
Cum tu ai calculat o accelerație medie, valoarea este irelevantă. Organismul suportă accelerații mult mai mari, dar pe durate foarte scurte.
Graficul arată similar cu ăsta de aici: http://docs.engineeringtoolbox.com/documents/1309/car-acceleration-diagram-kmh.png
Adrian
v = v0 + at.
v0 = viteza initială = zero, deci v = at de unde a = v / t = 444m/s / 42s = 10.57 m/s^2. Împarți apoi la g pentru a obține numărul de G...9.80665 și rezultă o accelerație medie de 1.078G
De ex, în cădere liberă nu poți atinge asemenea viteze ci doar viteza terminală care apare atunci când forța care te trage pe tine, greutatea G (G = m * g, G = greutatea in kg * m / s^2, m = masa ta in kg (ceea ce impropriu numim greutate) și g = constanta accelerației gravitaționale de 9.80655 m / s^2) este egalată de foța de rezistență a aerului (în principiu o forță de frecare). Conform http://hypertextbook.com/facts/JianHuang.shtml aceasta ar fi undeva pe lângă 55 m/s, adică approx. 200km/h.
Toate cele bune,
Adrian
vreo utilitate practica care se vede in viitor pentru asa ceva? altfel sunt numai bani aruncati