​In peste 60% din cazurile in care masini Toyota au accelerat brusc, soferii nu au apasat deloc frana, arata un raport al agentiei de securitate a traficului din SUA, NHTSA, legat de scandalul rechemarilor masive facute de producatorul auto nipon. Ancheta va continua, insa concluziile preliminare arata ca nu au existat probleme la sistemele electronice sau la soft in cazul masinilor care au scapat inexplicabil de sub control.

NHTSA a examinat 58 de cazuri in care masini Toyota au accelerat brusc si au conchis ca in 35 dintre cazuri soferii nu au apasat deloc frana, in 14 cazuri au franat partial, intr-un singur caz a fost apasata atat frana, cat si acceleratia, iar un sofer s-a trezit cu pedala de acceleratie blocata.

Autoritatile au publicat doar o varianta preliminara a raportului, insa primele date indica faptul ca nu au fost gasite noi defecte in afara celor mentionate si de producator: posibilitatea ca pedala sa nu mai revina la pozitia initiala din cauza unui mecanism defect si pericolul ca pedala de acceleratie sa ramana sub covoras.

Concluziile vin pe fondul unui scandal care a determinat Toyota sa recheme peste 10 milioane de masini pe plan mondial din cauza posibilelor probleme la pedala de acceleratie. Experti din piata au spus ca de vina ar fi si probleme la soft si la componente electronice, insa raportul nu a indicat pana acum astfel de defectiuni.