Compania Ford a investit pana acum 200 de milioane de euro in fabrica de la Craiova, iar in septembrie 2011 va fi lansat un model de clasa mica, cu un an mai tarziu decat se stabilise initial, a spus miercuri, la Bucuresti, John Fleming, cel care pana la 2 august a condus Ford Europa. Ford va decala cu un an intreg calendarul de investitii de la Craiova, din cauza crizei, astfel ca in 2013 se va ajunge la capacitatea maxima de 300.000 de unitati.

John Fleming (stanga) si Stephen Odell, noul sef Ford EuropeFoto: Hotnews

Informatia pe scurt:

- Ford decaleaza cu un an calendarul investitiilor la Craiova, astfel ca noul model e lansat la final de 2011, nu anul acesta

- Capacitatea maxima de productie, 300.000 de unitati, va fi atinsa in 2013, si nu in 2012. estimarile arata ca in 2013 productia efectiva va fi de 225.000 de unitati.

- In septembrie 2011 Ford va incepe productia unui model de clasa mica, cu totul nou in gama. Va fi o masina de volum, cu o productie ce poate atinge 150.000 de unitati anual.

- in 2012 va incepe productia unei noi generatii a utilitarei Transit Connect si tot in acel an demareaza si productia de motoare turbo in trei cilindri, injectie directa.

- Ford a investit 200 milioane euro la Craiova si promite ca va investi 675 milioane euro, asa cum s-a angajat.

- Compania estimeaza ca 80% dintre masinile pe care le va produce in Oltenia vor merge la export.

- Ford spune ca nu a dat oameni afara, iar din 2011 va incepe sa angajaeze, cu scopul d dubla efectivele pana la 7.000 de oameni.

Ford lanseaza in 2011 un nou model de clasa mica ce va fi produs in Oltenia, iar in 2012 incepe atat productia unui alt nou model, cat si productia de motoare. Totusi, din cauza crizei, intreg calendarul de investitii va fi decalat cu un an.

Fleming a mai spus ca, desi initial planul de investitii trebuia finalizat in 2012, Ford lucreaza cu AVAS pentru ca planul sa fie decalat cu un an.

Despre noul model ce va fi produs din 2011, Fleming a spus ca va fi un model cu totul nou in gama Ford, a carui productie va fi de 150.000 de unitati/an.

Despre proiectul noului model din 2012, Fleming a spus ca e vorba de noua generatie Transit Connect. Cat despre productia de motoare, e vorba de propulsoare in 3 cilindri cu injectie directa turbo.

Legat de momentul inceperii productiei masinii de clasa mica, cei de la Ford spun ca va fi luna septembrie 2011, lansarea urmand sa se faca la finalul anului viitor.

Fleming spune ca, treptat, capacitatea de productie va creste si va ajunge la 300.000 de unitati in 2013, cand productia efectiva estimata e de 225.000 de unitati.

Intrebat daca Ford e dispusa sa plateasca penalizarile ce deriva din decalarea calendarului de investitii cu un an, Fleming spune ca in discutiile cu romanii s-a ajuns la concluzia ca banii ar fi mult mai bine folositi pentru investitii in uzina. Fleming a spus ca e multumit de faptul ca Ford nu a dat oameni afara de la Craiova in timpul crizei si a adaugat ca Ford va incepe din primele luni ale lui 2011 sa angajaeze, iar treptat, numarul angajatilor va creste cu 3.500, pana la 7.000.

Ford estimeaza ca circa 80% din productie va merge la export.

Stephen Odell, fost sef Volvo, a facut acum prima sa vizita in Romania in calitate de sef al Ford Europe. Cel pe care il inlocuieste, John Fleming, va ramane implicat in proiectul Craiova din noua functie pe care o detine: coordonator al activitatii la peste 80 de uzine Ford din lume.

Ford a inceput in septembrie 2009 productia la Craiova, iar in primele sase luni ale anului a produs 3.074 de utilitare Transit Connect, iunie fiind luna cu cea mai buna productie, 1.651 unitati. Cadenta a fost extrem de slaba in primele patru luni ale anului cand productia totala a fost de sub 700 de unitati, insa si cu avansul din iunie tot va mai trebui sa creasca pentru a ajunge la nivelul anual de circa 300.000, ajutata si de lansarea noului model.

Miercuri, intr-o intalnire cu premierul Boc, oficialii Ford au confirmat ca se vor tine de planul initial de investitii. "Compania Ford isi mentine angajamentul de a investi in proiectul de la Craiova peste 675 de milioane de euro. Totodata, incepand cu prima parte a anului viitor, la Craiova vor incepe angajarile. Intentia noastra este ca la fabrica de la Craiova sa ajungem de la 3.500 de angajati, cat sunt in prezent, la 7.000 in anii care urmeaza", a mentionat John Fleming care ocupa functia de presedinte pentru productie si relatii privind aspectele de munca in cadrul Ford Motor Company.