General Motors a afisat un profit de 1,3 miliarde dolari in trimestrul al doilea, cel mai bun rezultat din 2004 incoace, semn ca lucrurile merg spre bine pentru compania care anul trecut a iesit de sub protectia legii falimentului, noteaza Reuters. GM mai are datorii de peste 43 miliarde dolari fata de guvernul SUA care e actionar majoritar, insa vineri GM va depune cerere pentru a reveni pe bursa.

General Motors se pune pe picioareFoto: Reuters

In primul trimestru compania a afisat profit net de 865 milioane dolari, iar in al doilea de 1,3 miliarde. Veniturile au urcat de la 31,5 miliarde dolari in primul trimestru, la 33,2 miliarde dolari in al doilea trimestru. Vineri compania va depune cerere pentru a putea face o oferta publica initiala si deci pentru a reveni pe bursa unde si guvernul SUA va putea sa-si scada participatia la producatorul auto.

Compania mai are datorii de circa 45 miliarde dolari fata de guvernul SUA si de peste opt miliarde fata de cel canadian, fiindca aceste doua guverne au preluat 60% din actiunile companiei, in schimbul ajutorului financiar masiv acordat la iesirea de sub protectia legii falimentului, anul trecut.

GM a inchis 14 fabrici in SUA, a renuntat la 65.000 de angajati si a redus numarul de brand-uri pe care le detine, astfel incat sa puna capat pierderilor record.

In trimestrul al doilea GM a vandut 731.000 de masini in SUA, crestere de 85% fata de perioada similara din 2009.