Nu e o gluma cu oameni zgarciti si nici un efect al crizei, ci o idee interesante cu sanse mici de generalizare. Totusi, cei de la universitatea Napier din Edinburgh lucreaza de doi ani la producerea unui bio-combustibil din produse care in general se arunca dupa distilarea whisky-ului. Combustibilul ar putea fi utilizat la automobile, insa numai in amestecuri cu benzina unde concentratia bio-combustibilului ar urma sa fie de numai 5-10%, scrie The Guardian.

Cotidianul britanic scrie ca industria scotiana a whisky-ului are o cifra anuala de afaceri de patru miliarde lire, astfel ca la distilare rezulta o cantiate uriasa de produse conexe care ar putea fi utilizate eficient. Cei de la Napier University lucreaza de doi ani la dezvoltarea acestui bio-combustibil despre care spun ca ar putea fi utilizat in amestecuri cu benzina, insa in concentratii mici de 5-10%.

Pentru realizarea noului carburant sunt necesare doua lucruri: lichidul ramas in alambicurile de cupru si reziduriile de la cerealele utilizate in procesul de distilare. Cei din Edinburgh spun ca un mare avantaj tine de faptul ca avem de-a face cu produse biologice deja existente, astfel ca nu trebuie cultivate anumite produse pentru acest scop. In plus, daca se va ajunge la o concentratie de 10% in carburantii de peste cativa ani, ar insemna ca ar scadea consumul de combustibili folsili, spun responsabilii de proiect.

Cercetatorii cauta companii interesate de proiect care sa se ocupe si de scumpa sarcina a distributiei. E putin probabil ca acest tip de combustibil sa devina foarte raspandit, insa ramane de vazut daca macar in Scotia va atinge un nivel demn de luat in seama.

Agentiile de presa au dat o nota amuzanta stirii, dand titluri precum "Drink, then drive? Whisky fuel could power cars", iar ziarele engleze au "decretat" in gluma ca soferii au acum un motiv in plus sa bea alcool...