BMW recheama 350.800 de masini BMW si Rolls-Royce in intreaga lume
Compania a afirmat ca recheama 26.000 de modele BMW in Marea Britanie (seria 5,6 si 7, realizate intre 2002 si 2010) si aproape 200.000 de masini in Statele Unite.
De asemenea, sunt vizate si 1.200 de masini Rolls-Royce Phantom in Marea Britanie, produse intre 2003-2010. In total, BMW recheama 5.800 de masini Rolls-Royce.
Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca BMW le trimite scrisori "tuturor proprietarilor de masini vizate, cerandu-le sa-si aranjeze un control la service-ul auto", adaugand insa ca nu toate masinile sunt "in mod necesar" afectate de problema la sistemul de franare. Oficialul BMW a precizat ca "nu au existat accidente sau victime". Potrivit declaratilor sale, problema va fi rezolvata "printr-o simpla inlocuire de piese".
SKyNews a afirmat ca o problema similara a aparut in aceast an la motociclete BMW.
In luna mai, compania a anuntat rechemarea a 122.000 de motociclete la nivel mondial, din cauza unei scurgeri la sistemul de franare.
Producatorul german a afirmat atunci ca riscul de scurgere a fost identificat la modelul K 1200 GT.
AFP a precizat ca, anul trecut, BMW a vandut in intreaga lume 1.068.770 de masini produse de ea si 1.002 de limuzine Rolls-Royce.
Anuntul BMW a dus la deprecierea cu 2.02% a actiunilor companiei la Bursa din Frankfurt, pana la valoarea de 50.40 euro.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Unde sunt toti baietii aia care radeau cu gura pana la urechi de ''tomberonul''Dacia?
Oamenii foloseau o piesa care pana acum si-a facut treaba. Dupa 10 ani au gasit un secnariu in care piesa respctiva poate sa cedeze, deci o schimba. La Dacia dupa 10 ani cred ca nu se mai uita nimeni demult la piesa respectiva, pe principiul " daca a mers pana acum, sigur e buna". Daca s-ar uita, ar costa si Dacia cat Renault, Skoda sau VW.
Asa ca va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel.
Drum Bun!