Iranul poate provoca falimentul constructorului de automobile Peugeot, daca renunta la comenzile catre compania franceza, a declarat prim-vicepresedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi, citat de agentia Isna, preluata de AFP.

"Daca ne decidem, putem aduce societatea Peugeot la faliment. Daca maine incetam importul de piese de schimb de la Peugeot, vanzarile companiei vor scadea cu 2,5 miliarde de dolari", a declarat Rahimi.

"Daca ridicam din spranceana, o parte a industriei auto franceze se va prabusi", a avertizat el.

Iranul produce in prezent modelele Peugeot 405 si 206, care reprezinta o mare parte a parcului auto iranian. O parte din piesele de schimb sunt importate.

Cu o productie de peste 1,4 milioane de vehicule anul trecut, Iranul este cel mai mare producator de masini din Orientul Mijlociu.

Cele doua societati nationale, Saipa si Iran Khodro, produc autovehicule in special in cooperare cu constructorii francezi Peugeot (partener al Iran Khodro pentru modelele 405 si 206) si Renault (pentru productia Logan), dar si cu sud-coreeni de KIA (partener al Saipa pentru Pride).

KIA a decis sa inceteze cooperarea cu Iranului in urma sanctiunilor internationale impuse Iranului din cauza controversatului program nuclear pe care il deruleaza.

Industria auto angajeaza direct sau indirect 500.000 de oameni in Iran, ceea ce o face a doua industrie a acestei tari, dupa sectorul petrolier.