Inginerii de la Google au testat pe strazile din California o masina inteligenta ce poate circula fara sofer, a anuntat compania, potrivit BBC News.

Masinile ce se conduc singure folosesc mai multe camere video montate pe acoperis, senzori radar si un telemetru cu laser pentru a "vedea" in trafic, a explicat Sebastian Thrun, inginer software la Google.

La bordul acestora se afla insa tot timpul cate un sofer profesionist, pregatit sa preia controlul automobilului in cazul in care apar probleme, precum si un operator software. Traseele sunt planificate dinainte, iar parcursul masinilor este supravegheat de politia locala.

Intr-o postare pe blogul companiei, reprezentantul Google a anuntat ca masinile inovatoare au parcurs deja peste 200 de mii de km pe soselele Californiei, avand parte de un singur incident in trafic, cand una dintre aceasta fost tamponata usor din spate la un semafor.

Inginerul spune ca "prioritatea numarul unu" a proiectului este siguranta. Google spera ca lansarea unui astfel de automobil ar putea ajuta in viitor la diminuarea congestiei traficului rutier si reducerea numarului de accidente.

In prezent, pe soselele din intreaga lume mor anual 1,2 milioane de oameni, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.